36 burgemeesters roepen op tot legalisering cannabis

Han van Midden, gemeente Roosendaal: "Ik durf stellig te beweren dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf."

0
legale cannabis verkoop
- Advertentie -

36 burgemeesters en een wethouder, Greetje Bos (VVD, Breda), zijn het er over eens: de legalisering van cannabis is een van dé manieren om de ‘ondermijnende criminaliteit’ te bestrijden.

Update, 23 september: Ook burgemeester Halsema van Amsterdam sluit zich aan bij manifest, evenals Dijksma van Utrecht

36 burgemeesters en Greetje Bos zien de legalisering van cannabis als een van dé oplossingen tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’

Gisteren presenteerden de burgemeesters en wethouder een zeven pagina’s tellend manifest bestaande uit vier hoofdstukken (klik hier voor PDF):

  1. Pak en pluk criminelen
  2. Breek de gouden roltrap af
  3. Legaliseer softdrugs: haal het verdienmodel weg
  4. Mobiliseer de samenleving

Ze beginnen hoofdstuk 3 dan ook uitstekend:

“Het simpele feit dat een product illegaal is, drijft de prijs ervan op en vermeerdert daarmee de waarde. Het verbod op softdrugs maakt de handel erin voor de georganiseerde misdaad aantrekkelijk. Was het illegaal verklaren van softdrugs bedoeld om mensen weg te houden van producten waarvan de overheid vindt dat ze er niet mee te vertrouwen zijn, helpt precies dat verbod de winstgevendheid en vergroot het de gevaren voor de samenleving juist.”

Een van de initiatiefnemers van het manifest, Han van Midden van de gemeente Roosendaal, sloeg de spijker op zijn kop tegen Omroep Brabant: “Het is niet vijf over twaalf, maar zes over twaalf. Ik durf stellig te beweren dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf.”

Ook schrijven ze in het manifest:

“Wij pleiten voor het weghalen van dit verdienmodel. We accepteren immers verkoop door regulering, dan moet de productie ook gereguleerd worden. Met legalisering haal je de instapkaart naar de grote criminaliteit weg. Het is deze markt waarop de maatschappelijke olievlekwerking het meest zichtbaar is. Met het legaliseren van softdrugs kunnen we betere afspraken maken met coffeeshops die het verkopen, de productie en het gebruik reguleren en we ontlasten de rechtspraak. We kunnen met fatsoen zorgen voor goede voorlichting, maar ook voor onderzoek en preventie waar dat nodig is.”

Ook niet onbelangrijk, sluiten ze af met:

“Beroepscriminelen brengen we hiermee niet op het rechte pad. Zij vinden ongetwijfeld nieuwe verdienmodellen. Kwetsbare inwoners beschermen we zo wél tegen de verleiding van de snelle oplossing die geen oplossing is. We maken de drempel een flink stuk hoger om in de wereld van ondermijnende criminaliteit te stappen en verlagen die naar het vragen van hulp bij de gemeente.”

Al met al een heldere, stevige oproep. Grote vraag rest nu of het komende kabinet er iets mee gaat doen. We hebben nog steeds geen legale wiet van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen en de Wietwet lijkt weinig schot in te zitten.

Grote afwezigen? De burgemeesters van de vijf grootste gemeenten

De ondertekenaars van het manifest zijn overigens de burgemeesters van Breda, Tilburg, Roosendaal, Groningen, Breda, Loon op Zand, Langendijk, Heusden, Oirschot, Geertruidenberg, Bergen, Oosterhout, Dongen, Waalre, Castricum, Heerhugowaard, Enschede, Hollands Kroon, Koggenland, Zwolle, Zaanstad, Ouder-Amstel, Zundert, Enkhuizen, Druten, Dantumadiel, Steenbergen, Rucphen, Woensdrecht, Halderberge, Het Hogeland, Stadskanaal, Westerwolde, Eemsdelta, Oldambt, Pekela, Veendam.

Grote afwezigen? De burgemeesters van de vijf grootste gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven) zijn niet te bekennen op de laatste pagina van het manifest.