Vandaag laatste kans voor aanmelding wietproef: een reconstructie

Vandaag is de laatste dag om je aan te melden voor de wietproef. Daarom maakten we een reconstructie van de wietproef aankondiging op 10 oktober 2017, tot vandaag.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards 2022

Het is nog maar net begonnen of het is alweer afgelopen. Aanmelden voor de wietproef kan nog tot en met vandaag, 28 juli 2020. Hoe zijn we zo ver gekomen? Een reconstructie.

Wietproef reconstructie

10 oktober 2017 werd bekend dat er een wietexperiment zou plaatsvinden voor de regulering van de aanvoer van de coffeeshops. Dat stond in het regeerakkoord in 2017. Het werd een wietproef en geen totale regulering van de achterdeur door het hele land heen. Bij de formatie zaten de twee uitersten Vera Bergkamp (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) lijnrecht tegenover elkaar op het dossier cannabis. Bergkamp wilde door met de wietwet, van Toorenburg sloot het liefst per direct nog alle coffeeshops. Halbe Zijlstra (VVD) stelde voor om als ze er niet uit te komen, dan maar een experiment te doen. Het werd een experiment.

Halbe Zijlstra (VVD) stelde voor om als ze er niet uit te komen, dan maar een experiment te doen

Wat volgde was een reeks publiciteit waarmee meerdere gemeenten hun interesse toonden. Toen er later meer duidelijkheid kwam over de wietproef, haakten ze ook weer snel af. Er zijn regel, heel veel regels.

23 februari 2018 werd bekend dat Prof. dr. J.A. (André) Knottnerus als voorzitter de onafhankelijke adviescommissie ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ ging leiden. Zelf was hij er niet erg hoopvol over.

Bijdragen aan wietproef consultaties

De overheid vroeg iedereen die daar behoefte aan had, om wel degelijk mee te denken. Op 12 november 2018 werd bekend dat via de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) individuen of organisaties konden reageren op het concept van het kabinet. Dat deden onder andere het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en 50 anderen.

individuen of organisaties konden reageren op het concept van het kabinet

29 augustus 2019 presenteerde de adviescommissie Knottnereus haar adviesrapport en daarmee werd het eindelijk bekend welke gemeenten het zouden gaan worden: Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Ook zijn er voor het experiment 7 zogenaamde controle gemeenten: Helmond, Hoorn, Lelystad, Midden-Groningen, Roermond, Tiel en Zutphen.

30 september 2019 was er nog een mogelijkheid om mee te denken toen de internet consultatie voor de Ontwerp Regeling experiment gesloten coffeeshopketen werd gestart. Weer gaven organisaties zoals het VOC daar aan gehoor.

Advies genegeerd, aangenomen in Eerste Kamer

Uiteindelijk werd dit advies veelal genegeerd, evenals de meerdere goede adviezen van de adviescommissie Knottnerus. Meerdere amendementen gebaseerd op het advies van Knottnerus werden niet aangenomen in de Tweede Kamer. Behalve dan dat er toch nu een optie is om de wietproef te verlengen.

13 november 2019 werd het wetsvoorstel voor het wietexperiment goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Wietproef aanmelding

9 juni 2020 kwam vrijwel uit het niets tijdens de corona crisis het nieuws dat geïnteresseerde initiatieven zich konden aanmelden voor de wietproef tot en met 28 juli. Interesse is er zeker, uit Nederland vanuit de tuinsbouwsector bijvoorbeeld. Maar ook uit het buitenland of een combinatie daarvan.

Interesse is er zeker

Vanuit Koffieshop Metamorphose kwam een open brief die waarschuwde voor banenverlies in de coffeeshopsector. Maar er was ook goed nieuws: kwekers hoeven niet minimaal 6500 kg per jaar te kweken. Wat goed nieuws is voor mogelijke craft cannabis.

En nu?

Nu is het billen knijpen tot het najaar, waarin na verwachting de winnaars uit de loting bekend gemaakt worden. Net zoals Jan van Piekeren en de rest van cannabis minnend Nederland, ben ik zeer benieuwd.