Amerikaanse Congres stemt eind deze week over cannabis legalisatie

Het kan op zijn vroegst woensdag 2 december gebeuren, maar ook donderdag of vrijdag.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar

Een cannabis legalisatie wetsvoorstel zal eind deze week een volledige stemming krijgen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (het Congres). Dat kondigde House Majority Leader Steny Hoyer (D-MD) aan afgelopen vrijdag.

Amerikaanse Congres stemt kan woensdag al stemmen over cannabis legalisatie wetsvoorstel, de MORE act

Het kan op zijn vroegst woensdag 2 december gebeuren, maar ook donderdag of vrijdag.

Update 3 december: de stemming zal vrijdag plaatsvinden, 4 december

De Democraten willen doorpakken na de cannabis legalisatie overwinningen tijdens de Amerikaanse verkiezingen en de verkozen Democratische president van Amerika Joe Biden.

Lees ook:

Stemmen werd uitgesteld tot na de verkiezingen. Een gouden greep?

In september liet de Democratische partij weten dat ze de wet pas zouden voordragen na de afgelopen verkiezingen.

OP DIT MOMENT HEBBEN DE DEMOCRATEN NOG EEN MEERDERHEID IN HET HUIS VAN AFGEVAARDIGDEN, DE TWEEDE KAMER VAN DE VERENIGDE STATEN

Op dit moment hebben de Democraten nog een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van de Verenigde Staten. Of ze die meerderheid behouden is nog niet zeker. Maar het zou zomaar kunnen dat wanneer alle stemmen zijn geteld, ze een nipte of bijna meerderheid hebben in de Senaat. Mocht de wet (de MORE Act) er dus doorkomen in december, moet de Senaat over het wetsvoorstel stemmen na 20 januari. Mocht ook die voor stemmen, misschien met een Republikein uit een staat waar cannabis is gelegaliseerd, dan zal de nieuwe president Joe Biden de wet alleen nog moeten ondertekenen waarna cannabis eindelijk federaal gelegaliseerd is in Amerika.

Het zal de eerste keer kunnen zijn dat een congreskamer stemt om cannabis uit de verboden middelen classificatie te verwijderen. Sinds de goedkeuring van de Controlled Substances Act van 1970, die cannabis in dezelfde categorie plaatste als heroïne als een door Schedule I gereguleerde stof, is dat niet meer voorgekomen.

DE WET ZOU OOK EEN AANTAL ANDERE BELANGRIJKE WIJZIGINGEN IN HET FEDERALE BELEID AANBRENGEN

De wet zou ook een aantal andere belangrijke wijzigingen in het federale beleid aanbrengen. Het staat artsen die zijn aangesloten bij de Veterans Administration bijvoorbeeld voor het eerst toe om medicinale cannabis aanbevelingen te doen aan gekwalificeerde veteranen die in legale staten wonen, en het stimuleert staten om door te gaan met beleid dat een einde maakt aan het stigma en de gemiste kansen van degenen met eerdere veroordelingen op laag niveau over cannabis. Indien goedgekeurd, stelt de MORE Act de Small Business Administration ook in staat om ondernemers en bedrijven te ondersteunen om voeten aan de grond te krijgen in de cannabisindustrie.

En gaat Amerika, ooit de War On Drugs begonnen en lang fervent aanjager daarvan, dan volgt de rest van de wereld.