- Advertentie -
Home Coffeeshops Apeldoornse coffeeshop De Palm voor Raad van State om schaarse vergunningen

Apeldoornse coffeeshop De Palm voor Raad van State om schaarse vergunningen

Alleen in bijzondere gevallen maakt de Raad van State een uitzondering, waar nu de advocaat op aanstuurt. 

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Coffeeshophouder Zeki Özyurt van coffeeshop De Palm in Apeldoorn is naar de Raad van State gestapt om hopelijk een uitspraak te krijgen waarin een uitzondering wordt gemaakt voor dit bijzondere geval ingaande schaarse vergunningen.

“De burgemeester wil de markt openstellen’’, zei een vertegenwoordiger van de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts vorige week woensdag bij de Raad van State. “Er zijn gegadigden genoeg.”

Advocaat stuurt aan op ‘bijzonder geval’ uitzondering door de Raad van State

De gedoogverklaring die coffeeshops nodig hebben zou namelijk volgens een uitspraak van de Raad van State ook vallen onder schaarse vergunningen, zo concludeert de gemeente Apeldoorn. Dat terwijl bij een vergelijkbare situatie in Roermond recentelijk werd bepaald dat een gedoogverklaring niet onder de schaarse vergunningen vallen.

‘Alleen in bijzondere gevallen maakt de Raad van State een uitzondering’

Echter in de zaak rondom de Apeldoornse coffeeshops geeft de Raad van State aan dat coffeeshops op dit moment niet legaal zijn. Daardoor valt een gedoogtoestemming of wijziging daarvan niet onder de Algemene wet bestuursrecht, waardoor de coffeeshopondernemers ineens zonder vergunning kunnen komen te staan. Alleen in bijzondere gevallen maakt de Raad van State een uitzondering, waar nu de advocaat op aanstuurt.

De advocaat van Özyurt stuurt nu daarop aan. Hij stelde voor de Raad van State dat mocht na zes jaar zijn verlopen en de coffeeshop nog steeds open is een sluitingsbevel dreigt omdat de verkoop van cannabis zonder vergunning in strijd is met de Opiumwet. Pas als dit gebeurd is, zouden ze naar de bestuursrechter kunnen gaan. Wat uiteraard veel onzekerheid geeft bij de coffeeshopondernemer en zijn medewerkers.

Op de website van de Raad van State valt het volgende te lezen over de zaak:

Zitting over de zogenoemde gedoogverklaring die de burgemeester van Apeldoorn heeft afgegeven voor een coffeeshop in de stad. Het gaat om een tijdelijke gedoogverklaring voor de duur van zes jaar. De uitbaters van de coffeeshop beschikten eerder over een gedoogverklaring voor onbepaalde tijd. In de uitspraak van 2 november 2016 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald dat bij de verdeling van zogenoemde schaarse vergunningen, potentiële gegadigden gelijke kansen moeten krijgen om in een procedure mee te dingen naar een vergunning. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de burgemeester besloten om de wijze van afgeven van gedoogverklaringen in de gemeente te veranderen. Daarom heeft hij een tijdelijke gedoogverklaring afgegeven aan de coffeeshop. De uitbaters zijn het daar niet mee eens en kwamen eerder tegen het besluit van de burgemeester in beroep bij de rechtbank Gelderland. Die stelde hen in een uitspraak van 21 oktober 2021 in het ongelijk. De uitbaters laten het er niet bij zitten en komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. (zaaknummer 202108044/1)

De definitieve uitspraak moet nog volgen.

Inmiddels hebben drie van de vijf coffeeshops zich sinds begin dit jaar verenigd in Platform Coffeeshops Apeldoorn.

- Advertentie -

Exit mobile version