Belgische Liberale partij Open VLD wil cannabis legaliseren

'Cannabis wordt uit de strafwet en dus de illegaliteit gehaald. Naar Canadees model wordt het gebruik door meerderjarigen toegelaten. De productie, distributie en verkoop wordt door de overheid gereguleerd en gecontroleerd.'

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank

Vorige week hebben de Vlaamse liberalen van de partij Open VLD ingestemd met een stelling van de jongeren partij Jong VLD dat cannabis in België gelegaliseerd moet worden.

Open VLD: Cannabis legaliseren naar Canadees model in België

In een Tweet schreven ze op Twitter:

Binnengehaald op het congres: na een jarenlange strijd van @jongvld wil nu ook @openvld cannabis uit de strafwet. Eindelijk. De wetenschap weet het al lang: bevordert niet enkel vrijheid, maar ook de volksgezondheid en is een aderlating voor de criminaliteit. De weg vooruit.

De stelling las als volgt:

Stelling 15

Cannabis wordt uit de strafwet en dus de illegaliteit gehaald. Naar Canadees model wordt het gebruik door meerderjarigen toegelaten. De productie, distributie en verkoop wordt door de overheid gereguleerd en gecontroleerd.

Tegelijk moet de overheid inzake drugs meer investeren in preventie, ontrading en zorg. We creëren een wettelijk kader voor ‘harm reduction’.

Op de congresdag waren zo’n 250 leden aanwezig.

Voorzitter Egbert Lachaert liet volgens het Nieuwsblad weten: “De legalisering van softdrugs is een belangrijke stap. Het is ook niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen. Wanneer we er ook andere drugs erbij zouden betrekken, betreden we een heel ander veld. Wereldwijd zijn daar geen succesvolle voorbeelden van.”

Voorzitter Waalse tegenhanger van Open VLD was al eerder persoonlijk om

Vorig jaar berichtten we dat Mouvement Réformateur (MR) voorzitter Georges-Louis Bouchez (partij van de Belgische premier Sophie Wilmès) in een interview aangaf persoonlijk voor legalisering van cannabis te zijn.