Biden komt eindelijk over de brug en verleent gratie aan 75 individuen

Joe Biden verleent gratie aan 75 Amerikaanse individuen met niet-gewelddadige federale drugsveroordelingen in hun dossier.

0

De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft deze week eindelijk deels van zijn verkiezingsbelofte ingeleverd door gratie te verlenen aan 75 individuen met niet-gewelddadige federale drugsveroordelingen in hun dossier.

In een statement op de website van het Witte Huis liet de president weten: “Amerika is een natie van wetten en tweede kansen, verlossing en rehabilitatie. Gekozen functionarissen aan beide kanten van het gangpad, geloofsleiders, pleitbezorgers van burgerrechten en wetshandhavers zijn het erover eens dat ons strafrechtsysteem deze kernwaarden kan en moet weerspiegelen die veiligere en sterkere gemeenschappen mogelijk maken. Tijdens Second Chance Month gebruik ik mijn gezag onder de Grondwet om die waarden hoog te houden door de straffen van mede-Amerikanen te vergeven en te wijzigen.”

Hij vervolgde: “Vandaag geef ik gratie aan drie mensen die hebben laten zien dat ze zich inzetten voor rehabilitatie en die er elke dag naar streven om iets terug te geven en bij te dragen aan hun gemeenschap. Ik zet ook de straffen om van 75 mensen die lange straffen uitzitten voor niet-gewelddadige drugsdelicten, van wie velen tijdens de COVID-pandemie in huisarrest hebben gezeten – en van wie velen een lagere straf zouden hebben gekregen als ze waren aangeklaagd met dezelfde overtreding vandaag, dankzij de tweeledige First Step Act.”

Hij sloot zijn boodschap af met te laten weten dat zijn regering gratieverzoeken zal blijven beoordelen en hervormingen doorvoeren die rechtvaardigheid en gerechtigheid bevorderen, tweede kansen bieden en het welzijn en de veiligheid van alle Amerikanen verbeteren.

Nu de legalisering van cannabis in de Verenigde Staten nog

Met de verkiezing van Biden, waren de verwachtingen hooggespannen op het gebied van federale hervormingen van het cannabisbeleid. Maar zo ver is het nog niet gekomen. Wel is er beweging in het Huis van Afgevaardigden, door Democraten maar ook Republikeinen, en in de Senaat door de Democraten.