Buitenwiet tips van Organic Earth plus 2021 jaaroverzicht/kalender

Een volgepropte column door growshop Organic Earth met buitenwiet tips en een jaaroverzicht / werkschema voor 2021.

0
buitenwiet jaaroverzicht kalender organic earth
Foto: Organic Earth
- Advertentie -

Cannabis is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Talloze mensen roken regelmatig een jointje en niet voor niets mochten coffeeshops tijdens de corona-lockdown hasj en wiet blijven verkopen omdat ze als essentieel worden gezien. Kopen in de coffeeshop of bij de Insta-dealer brengen ook risico’s met zich mee! Hoeveel schadelijke insecticiden of andere bijproducten heb jij al gerookt? Kweek daarom je eigen buitenwiet, dan weet je wat je rookt.

Nog ruim op tijd om nu nog zelf te beginnen met buitenwiet kweken

Voor een goede kwaliteit wiet heb je niet per se lampen of andere technische hoogstandjes nodig.

Een goede oogst komt niet uit de lucht vallen!

Zon, regen en een achtertuin (of geheime guerrilla spot) is alles wat je nodig hebt. Met het koude begin van de lente van dit jaar kun je met het ontkiemen van je zaden beter iets later beginnen dan normaal. Het is dus ruim op tijd om nu te beginnen.

Voor je begint aan buitenwiet kweken moet je een aantal dingen goed voorbereiden. Een goede oogst komt niet uit de lucht vallen! Een plek zoeken, op tijd je grond bewerken, stekken en zaden opkweken, verzorging. Niets gebeurt vanzelf, begin op tijd.

Allereerst moet je een goede plek zoeken

Dat betekent in de eerste plaats zoveel mogelijk zon.

zet je planten nooit op een windstille plek

Wind is een andere factor: zet je planten nooit op een windstille plek. Door een te hoge luchtvochtigheid krijgen je planten in het najaar eerder last van schimmels. Daarnaast zorgt wind voor een sterke stevige plant terwijl planten op een windstille plek fragiel en slap blijven. Teveel wind daarentegen is ook weer niet goed. Op een erg winderige plek, denk aan een dakterras zonder beschutting, zullen planten smaller en gedrongen blijven.

Vervolgens moet je beslissen of je in de volle grond gaat kweken of kiest voor potten. Maak je keuze ruim van tevoren zodat je op tijd kunt beginnen met voorbereidingen zoals spitten en het mengen van aarde en meststoffen. In de volle grond kunnen planten uitgroeien tot hun volle potentie. Let er wel op dat de grond niet te drassig is, hennep houdt namelijk van luchtige grond. Kweken in potten gaat ook prima maar is iets arbeidsintensiever omdat de planten meer verzorging nodig hebben. Bij planten in potten geldt altijd: hoe groter de pot, des te groter de plant.

Niet alle planten zijn geschikt voor de volle grond buitenkweek

Niet alle planten zijn geschikt voor de volle grond buitenkweek, in ons klimaat zijn dat alleen de vroeg bloeiende soorten en de autoflower-variëteiten. Dit houdt in dat de planten uiterlijk eind september, begin oktober klaar moeten zijn met bloeien anders zullen zij verschimmelen en wegrotten door regen en kou. De meeste zaden geven, in de beschrijving, duidelijk aan wanneer geoogst kan worden of hoe lang de bloeiperiode bedraagt. Houd hier rekening mee bij de keuze van het juiste zaad. Ook zijn sommige soorten beter bestand tegen kou en vocht dan andere en hebben daardoor een betere resistentie tegen schimmels.

Voorbeelden van goede old skool buitenwiet soorten zijn bijvoorbeeld Viking, Early Girl en Purple Power. Helaas zijn die niet meer verkrijgbaar. Voor nieuwe soortjes (vaak met amerikaanse genetica) die geschikt zijn voor ons klimaat, is er ook voldoende keuze. Denk bijvoorbeeld aan de volgende strains: 

Alhoewel autoflower niet mijn persoonlijke favoriet is, wil ik toch graag een autoflower aanbevelen die rijk is aan terpenen met pijnappel en limoen smaak en lichte fruit ondertonen:

Wat je ook kiest, het is in ieder geval aan te raden om een bloeiperiode te kiezen die 8 weken of korter is voor een optimale buitenwiet oogst.

ook nog de mogelijkheid om planten eerder te laten afbloeien door ze te verduisteren

Buitenwiet kwekers in gebieden met een warmer klimaat, zoals bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Spanje, hoeven zich niet druk te maken over vroeg bloeiende planten. Omdat het weer daar in het najaar veel beter is kunnen ze willekeurige iedere plant laten uitbloeien.

In ons klimaat is er ook nog de mogelijkheid om planten eerder te laten afbloeien door ze te verduisteren: door ze 12 uur per dag in het donker te zetten gaan planten eerder bloeien en kun je je al oogsten voordat de herfst inzet. Verduisteren kun je doen door de plant met pot elke dag in een donkere schuur te zetten of door een constructie rondom je plant te creëeren waarbij je elke dag bijvoorbeeld een stuk plastic eroverheen kunt trekken.

Buitenwiet jaaroverzicht / werkschema 2021

Januari/februari/maart: Ga op zoek naar een plek. Spit je grond om en voeg vaste meststoffen toe. Meng aarde voor de planten in de potten. Ga op zoek naar zaden die aan jou wensen voldoen.

April: Je kunt nu al beginnen met zaaien, dan zijn de plantjes al mooi groot wanneer ze in mei naar buiten gaan. Nog een maandje wachten kan ook.

Mei: Hoog tijd om te zaaien. Half mei, na de 3 ijsheiligen, kun je alle planten buiten zetten. Heb je al eerder gezaaid selecteer dan de mooiste exemplaren en pot deze over of plant ze in de tuin.

Juni: Let op voorbloei! Verwijder de mannetjes en verzamel eventueel al stuifmeel. Het is hoog tijd om planten op hun definitieve plek te zetten.

Juli: Let op symptomen van onderbemesting, mest bij, indien nodig. Denk aan volgend jaar: het is tijd om stekken te snijden!

Augustus: Begin van de bloei. Vroeg bloeiende planten kunnen bestoven worden met stuifmeel.

September: Bloeitijd. Zeer vroeg bloeiende soorten kunnen eventueel al geoogst worden. Begin van de maand de mooie planten bestuiven.

Oktober: Tijd om te oogsten. Droog zorgvuldig! Je wilt geen hooi roken na een zomer hard werken. Voorzichtig met de wietboter! Of nog voorzichtiger met de live resin!

November: Selecteer de beste stek door de wiet van de verschillende planten te roken. Denk aan de zaden!

December: Het is nu zaak de moederplanten in de stekken bibliotheek in leven te houden zodat je volgend jaar je eigen stekken buiten kunt zetten.

Dit schema is voor een deel ook toepasbaar op een autoflower; het is helaas niet mogelijk om stekken te maken van autoflowers. Je zult elk jaar nieuwe zaden moeten kopen.