Voorgestelde cannabis wet Zuid Afrika klopt van geen kant

Er gaat veel mis in de voorgestelde cannabis wet in Zuid Afrika, waardoor advocaten en activisten van zich laten horen.

0
zuid afrika cannabis wet coffeeshop africa tilburg

Dankzij de overwinning van wijlen Jules Stobbs en collega’s in de Trial of the Plant moest de wet in Zuid Afrika worden aangepast. En dus ging de Zuid Afrikaanse overheid aan het werk, op een vergelijkbare manier als in Mexico aan de hand is. Maar tot nog toe klopt het van geen kant. Dat laten advocaten weten aan Business Tech Zuid Afrika.

Smal en traditioneel perspectief

“De focus blijft liggen op het beperken van de toegang tot en het gebruik van cannabis tegen de dreiging van vrij ernstige juridische gevolgen in de vorm van boetes en gevangenisstraf”, laat advocaten bureau Cliffe Dekker Hofmeyr weten aan Business Tech.

“De focus blijft liggen op het beperken van de toegang tot en het gebruik van cannabis(…)”

“Waar degenen in de branche op hoopten, was een samenwerking tussen de verschillende afdelingen, zoals Gezondheid, Landbouw, Financiën en dergelijke.”

Verder zeiden ze dat de opstellers van het wetsvoorstel schijnbaar een ‘smal en traditionalistisch perspectief’ hebben aangenomen, dat, zoals het momenteel is geconstrueerd, geen centimeter meer geeft dan was opgelegd door het Grondwettelijk Hof.

Geen commerciële mogelijkheden

Misschien wel het meest opvallend van alle weglatingen in het wetsvoorstel is dat het volledig niet is ingegaan op de meeste commerciële aspecten en kansen van cannabis, zei het advocatenbureau.

“In de praktijk komt dit neer op zelfvernietigende wetgeving(…)”

“Bovendien, door het uitwisselen van vergoedingen voor cannabis, cannabisplanten, zaden en zaailingen te verbieden, voorziet het wetsvoorstel in idealistisch altruïsme, terwijl de commerciële realiteit die betrokken is bij het kweken, verwerken en leveren van cannabis voor persoonlijk gebruik volledig negeert.”

“In de praktijk komt dit neer op zelfvernietigende wetgeving, die de gemiddelde persoon dwingt illegaal cannabis te verkrijgen, de bestaande zwarte markt versterkt en de economie een haalbaar belastinginkomen berooft.”

Wel thuisteelt

Wat er wel in staat is dat de Zuid Afrikanen maximaal 600 gram per persoon of 1.2kg voor een gezin thuis mogen hebben. En thuisteelt, namelijk 6 voor een individu of 12 planten per gezin. Daarnaast is het bezit van stekjes en zaden onbeperkt toegestaan in het wetsvoorstel, waar het parlement nog over moet beslissen.

En daar houd het niet bij op. Ook zijn er extreem hoge straffen voor als je net buiten de regelgeving valt, zo laat activist en advocaat in de Trial of the Plant Garreth Prince weten aan The Daily Maverick.

Wel is er goed nieuws voor de crowdfunding na Jules Stobbs overlijden: inmiddels is er meer dan 13.000 euro opgehaald.

Nooit gehoord van The Trial of the Plant? Bekijk de reportage van Cannabis News Network hieronder.