Column: Gweedo over de wietproef

Een nieuwe column van onze columnist Gweedo over de wietproef.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Mijn eerste gedachte bij de wietproef is dat we weer eens lekker gaan blowen en wiet gaan proeven. Nee, flauwekul. Mijn eerste gedachte was, dat we een stukje dichter bij de legalisering van cannabis kwamen. Maar ik had al vrij snel in de gaten dat het gaat om een aanpassing van het gedoogbeleid. De overheid heeft weer eens iets bedacht.

Terug in de tijd

Aan het einde van de jaren 60, begin jaren 70 ontstonden de eerste locaties waar men cannabis kon kopen zoals platenzaakjes. En hasj cafés, een café waar een dealer zijn vaste plekje had aan de bar of aan een tafeltje. Maar ook zaakjes die eerder leken op een woonkamer, zoals bij de thuisdealer. Met goede muziek, leesbladen, gezelschapsspellen en koffie. Die je gratis kreeg bij de aankoop van je, uit het buitenland geïmporteerde, cannabis product… De coffeeshop was ontstaan.

Dit is ons gedoogbeleid, ook begonnen als experiment, en we wachten nog altijd op legalisering

Nadat in 1976 een wijziging kwam in de opiumwet en cannabis ingeschaald werd als softdrug, kwamen er steeds meer zogeheten coffeeshops in Nederland, waar de verkoop van cannabis werd toegestaan. Ook iemand in het bezit van 5 gram cannabis of 5 cannabisplanten werd niet langer strafrechtelijk vervolgd, ondanks dat het nog steeds strafbaar is. Dit is ons gedoogbeleid, ook begonnen als experiment, en we wachten nog altijd op legalisering.

Naar mijn menig moet een gedoogbeleid niet langer dan 3 jaar duren. Er mag iets niet of er mag iets wel, simpel. En als mensen iets doen wat eigenlijk niet mag, maar waar ze niemand anders mee lastig vallen, schade berokkenen of kwetsen, dan kan je dat gedogen. Maar dan moet je na een bepaalde tijd gaan evalueren of het goed of slecht gaat. Ik denk dat de meeste coffeeshops het over het algemeen wel goed voor elkaar hebben. Er zijn meerdere soorten hasj en wiet te verkrijgen. Er zijn een groot aantal coffeeshops met een constante kwaliteit. En ‘nee, de Super Skunk is helaas uitverkocht, u moet volgende week maar even terug komen’ heb ik in een coffeeshop ook nooit gehoord.

En dan nu een wietexperiment

In 10 gemeenten in Nederland wil de overheid nu de aanvoer naar de coffeeshop regelen, met een experiment gesloten coffeeshopketen, het wietexperiment oftewel wietproef. Maar zoals ik al zei, vond ik het best goed geregeld. Allemaal kleine hokjes hier en daar, waar mensen met veel liefde en aandacht cannabis kweekten. Veelal werd gewoon de stroom betaald. Het is het heel veel kleine kwekers moeilijk gemaakt en velen zijn opgeruimd of durven niet meer. Niet gek dat er dan alleen grote partijen overblijven. Deze doen alles om dit te behouden. Schuwen zelfs geen geweld. Grote partijen in het schemergebied, dat de overheid heeft gecreëerd, werkt misdaad is de hand. Dat aan dit laatste iets gedaan wordt, vind ik positief. Haal je cannabis uit de criminaliteit, haal je een grote druk van het politieapparaat af.

Van de 149 inzendingen krijgen 10 telers een vergunning

De inschrijvingstermijn is verlopen en er zijn 149 aanmeldingen voor zover bekend. Van de 149 inzendingen krijgen 10 telers een vergunning om voor minimaal 4 jaar legaal cannabis te gaan telen.

Deze vergunninghouders moeten in staat zijn om 125 kg Cannabis in 1 week te kunnen leveren (redactie: dat hoeft toch niet, het is vraag en aanbod). Hiervoor zijn grote ruimtes voor nodig, heel veel apparatuur, personeel etc. De vergunninghouder moet zijn cannabis kweken, drogen verwerken, verpakken, laten testen en dat moet allemaal gecontroleerd worden. Dit zijn zeer grote investeringen. En als straks bekend is dat er ergens een “wietfabriek” staat, zal je die moeten bewaken als een gevangenis. De distributie zal moeten plaatsvinden in waardetransportwagens.

Ik vrees dan ook dat de zogenaamde craft cannabis, gekweekt met liefde en aandacht, hierin gaat verdwijnen. En dat het niet de ondergrondse kweker is die de vergunning krijgt, degene die al 20 jaar onder de radar met hart en ziel wiet kweekt, bang is om gepakt te worden en zijn vrijheid op het spel zet. Maar dat het grote business bedrijven zijn, met mensen die het verschil tussen drugs niet kennen of niet weten wat THC of CBD is. Het stemt mij daarom gerust dat er bedrijven zijn zoals Vertice Industries en Stichting JoinUs hier aan meedoen. Zij hebben tenminste affiniteit met Cannabis.

De gemeente waar ik woon, zit niet in het experiment. Moet ik hier blij mee zijn of niet?

Mijn coffeeshop staat bekend om zijn goede kwaliteit, weliswaar ook door mijzelf getest. Maar er zijn heel veel coffeeshops die niet aan de wietproef meedoen, zij zitten nog in een schemergebied op het gebied van het telen, distributie en hoeveelheid voorraad. En hoe gaat het straks met de wiet van de proef? Dat deze getest en gecontroleerd word, ben ik groot voorstander van. Op gebied van volksgezondheid kunnen onderzoeken worden gedaan. Maar als die schone wiet schoon, maar niet te pruimen is, weet ik ook niet wat de consument gaat doen. Concurrentie van de straathandel zal altijd op de loer liggen. Komen de runners weer? Ook dit zal het experiment moeten uitwijzen. En hoe zit het met de hasj? In de wietproef coffeeshop de nederhasj en voor buitenlandse hasj moet je bij de andere shops zijn? Ja, ook als coffeeshop houder moet je maar dealen met dit experiment.

Concurrentie van de straathandel zal altijd op de loer liggen

Wat ik zelf het meeste mis in dit experiment, is dat er niets wordt geregeld voor de kleine thuiskweker. Die voor eigen gebruik wat plantjes heeft staan en bij meer dan 5 plantjes strafbaar is en zijn woning uitgezet kan worden. Ik mag toch net zoveel tomatenplanten kweken als ik wil, voor cannabis zou dat niet anders moeten zijn. Het is maar een plant, hoe kan je dat eigenlijk al verbieden? Het verbod is het probleem, niet de plant. Vijf plantjes is voor een medicinaal gebruiker never nooit niet genoeg om zijn eigen olie te maken. Wat overigens helemaal strafbaar is, omdat cannabis olie met THC een bewerking is van cannabis en daarmee een harddrug is volgens de wet. Laten we daar ook maar mee stoppen. Het is gewoon cannabis, net zoals bier en jenever, alcohol is.

Het verbod is het probleem, niet de plant

Voor nu rest mij niets dan nog wat te kweken, te oogsten, te roken en af te wachten wat het experiment met gesloten coffeeshopketen gaat brengen. Maar ik blijf mijn activisme voortzetten om weer een stukje dichterbij legalisering te komen. De soundtrack ligt voor de hand.

Hou het groen en tot de volgende.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo.