Column: Is het te laat om in cannabis aandelen te investeren?

Groene cijfers van beursgenoteerde cannabis bedrijven roept de vraag op: Is het te laat om in cannabis aandelen te investeren? 

0
cannabis belastingen Massachusetts cbd olie coffeeshp dizzy duck den haag 5000 clever leaves zkittlez wiet

Als je vorige week donderdag in de ochtend net zoals ik eens een kijkje nam hoe het er voor stond met de cannabis aandelen op de beurs (in mijn geval voor de wekelijkse editie van De Beursberichten), kan ik me voorstellen dat je net zoals ik overdonderd werd door de groene cijfers van vrijwel alle cannabis gerelateerde bedrijven. Dat roept de vraag op: Is het te laat om in cannabis aandelen te investeren?

Investeerders reageren op nieuws

Kijk ten eerste, over het algemeen doen we op deze website niet aan beleggingsadvies. Daar zitten een paar redenen achter. Onder andere omdat ik onafhankelijk wil blijven in de berichtgeving.

Van wat ik nu zie, reageren investeerders simpelweg op (landelijk) politiek nieuws of zakelijk aankondigingen zoals overnames

Maar ook omdat ik inmiddels een behoorlijke periode bovenop het nieuws zit. Het heeft mij een inzicht gegeven in hoe de legale cannabismarkt op dit moment in de Verenigde Staten en in Canada functioneert en de problemen van dien. Daardoor was er pas heel recentelijk voor het eerst meer aan legale wiet in Canada uitgegeven dan aan illegale wiet. Het zou dan ook erg dubbel zijn om zelf, of aan te raden om, te investeren in een van de vele bedrijven op de beurs.

Van wat ik nu zie, reageren investeerders simpelweg op (landelijk) politiek nieuws of zakelijk aankondigingen zoals overnames. En dat kan een flinke impact hebben op de koers van een bedrijf. Door de overname van Jazz Phamaceuticals die GW Pharmaceuticals (het hoogste beursgenoteerde cannabis gerelateerde bedrijf) ging de koers op de dag van het nieuws over de kop, waardoor het bedrijf wat al veel waard was, na het nieuws 46% hoger stond. En daar staat het nog steeds.

Via Google

Voor het nieuws was het aandeel 146,25 dollar waard. Daarna steeg en stabiliseerde het aandeel rond de 214 dollar.

Momenteel bespelen deze bedrijven qua recreatieve markt alleen Canada naast de medicinale markt

De vijf bedrijven die we regelmatig volgen in De Beursberichten, Canopy Growth Corporation (NASDAQ:CGC), Aurora Cannabis (NYSE:ACB), Cronos Group (NASDAQ:CRON), Tilray (NASDAQ:TLRY) en Aphria (NASDAQ:APHA), zitten tussen de 10 en de 60 dollar per aandeel. In die bedrijven lijkt dus wat meer rek te zitten, maar daar is wel bij op te merken dat GW al veel langer bestaat en zich uitsluitend focust op de medicinale cannabis markt. Al de andere bedrijven richten zich op ook op de recreatieve markt.

Momenteel bespelen deze bedrijven qua recreatieve markt alleen Canada naast de medicinale markt, maar importeren en exporteren ze ook naar andere landen. Het grote wachten is volgens investeerders dan ook op de aanstaande federale legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten in 2021, zoals ook terug te zien na nieuws hierover in De Beursberichten.

Canada’s voorbeeld volgen niet goed voor een florerende vrije markt

Maar volgens de nieuwe CEO van Aurora Miguel Martin is de toekomst niet zo rooskleurig: “Ik denk gewoon dat mensen een beetje naïef zijn als ze niet denken dat het veel op Canada zal lijken en veel minder op het Wilde Westen als het gaat om federale regulering van cannabis.”

“Ik denk gewoon dat mensen een beetje naïef zijn als ze niet denken dat het veel op Canada zal lijken(…)”

Oftewel, hij verwacht van het mogelijke beleid van de federale regering van de Verenigde Staten vooral iets wat lijkt op Canada. Die invloed van Canada merken we ook hier in Nederland bij het wietexperiment. Op de verkoop na, is de kweek en de verwerking van cannabis allemaal in-house: vertical integration in mooi Engels. Geen florerende vrije markt dus.

Ik had het er met bijdrager op deze website en business analist Jef Martens over. Hij investeert in de Canadese en Amerikaanse cannabissector sinds 2017. De verwachting is dan ook dat tot cannabis is gelegaliseerd in de Verenigde Staten, de koers van de beursgenoteerde bedrijven op en neer zal blijven gaan. Dit heeft te maken met hooggespannen verwachtingen en reacties op het nieuws. Uiteindelijk zal de sector in het geheel stijgen, om weer te normaliseren wanneer wiet gelegaliseerd is. Dat normaliseren is gebaseerd op klassieke beleggingsgegevens, zoals ratio’s en valuatie van bedrijven ten opzichte van uitstaande leningen bijvoorbeeld. Kortom, ze gaan zich gedragen net zoals andere beursgenoteerde bedrijven.

Uiteindelijk zal de sector in het geheel stijgen, om weer te normaliseren wanneer wiet gelegaliseerd is

Je kan dus tot die tijd nog best hebben dat je van de ene week op de andere week je investering verdubbelt. Maar de winst kan ook weer kwijt zijn de week daarna of zelfs doorslaan naar verlies. Jef stelt dat je een minimaal bedrag van 2000 euro nodig is om het de moeite waard te maken om te investeren.

Dat komt doordat je een eigen beleggingsrekening moet openen bij een broker, vreemde valuta moet aankopen en transactiekosten hebt per handelsactie (aankoop en/of verkoop). Sommige brokers hebben kortingen op transactiekosten bij Amerikaanse beurzen, maar Nederlandse brokers hebben dat niet voor de Canadese beurs, de Toronto Stock Exchange.

Voor mij, Mauro is het nog dan de vraag of het interessant is. Stel namelijk dat je maar 100 euro investeert, dan is het mogelijk 200 euro waard een week later. Niet echt de moeite waard als je het mij vraagt, mits je dus meer dan 2000 euro ter beschikking hebt.