Column: wat zegt (de lengte van) de naam over de wiet?

Cannabis namen zijn van een, naar twee, naar namen van 3 woorden gegaan. Hoezo en waarom eigenlijk?

0
autoflower grow diaries urban-gro
- Advertentie -

Even wat anders in deze column. Iemand tipte me over een interessant detail. Cannabis namen zijn van een, naar twee, naar namen van 3 woorden gegaan. Een leuk onderwerp dacht ik om eens te behandelen in een column.

Het begon met een woord naar afkomst: Jamaican, Mexican, Thai, Afghaan, Nepal

Het begon namelijk allemaal simpelweg bij een woord, afgeleid van het land waar het vandaan kwam. Dat was in het geval van wiet, en is nog steeds voor hasj. Voorbeelden voor wietnamen uit het verleden zijn Jamaican, Mexican en Thai.

Terwijl je hasj onder namen als bijvoorbeeld Afghaan, Nepal of een Marokkaanse naam vindt.

Toen het zelf kweken opkwam in de jaren 70, werden er kruisingen gemaakt uit zaadjes van de wiet uit deze landen, die uiteindelijk nieuwe namen kregen zoals bijvoorbeeld Haze en Skunk.

Eerste wietsoorten met twee woorden in de naam

Pas later toen deze soortjes weer werden gekruist, kwamen er namen die bestonden uit twee woorden. Voortbordurend op Haze en Skunk, kwamen daar logische namen uit zoals bijvoorbeeld Skunk Haze. Maar dat niet alleen, soms worden namen ook simpelweg verzonnen. Dit is aan de kweker en deze naam ligt niet vast aan het genetische profiel. Een genetisch profiel vastleggen als een naam is namelijk niet mogelijk, de natuur is op dat gebied niet te patenteren. Wel kan een naam worden vastgelegd als merknaam, iets waar steeds meer zadenbanken mee bezig zijn.

is een soortje echt uniek, dan zal een breeder eerder voor een nieuwe naam opteren

Een naam geeft dan ook als ze logisch zijn, de vaderplant en de moederplant aan die samen de nieuwe kruising zijn geworden. Maar is een soortje echt uniek, dan zal een breeder eerder voor een nieuwe naam opteren. Zoals je bijvoorbeeld ziet met de hedendaagse Gelato en Zkittlez.

Wietnamen bestaande uit twee of meer woorden

Een lange naam is dan ook niet per se direct beter of slechter. Wel heb ik al eens eerder aangeven in een ander stuk dat wanneer er een kleur wordt gebruikt in de naam van een soortje in de coffeeshop, het meestal niet iets positiefs is. Vaak is het een teken dat er ergens wordt gesjoemeld, of het niet de eigenlijke naam mag dragen.

Drie woorden voor een naam kan dus wel, maar meer is zeer ongebruikelijk

Ook het gebruiken van een fruitnaam als een van de beschrijvende woorden van een soortje, is in de coffeeshop meestal geen goed teken. Het kan duiden op wiet waar mee is gesjoemeld.

Naamsbekendheid kan even duren, maar als iets echt goed is dan is het wel fijn als de naam uit één woord bestaat. Anderzijds, volledig zijn wordt ook zeer geapprecieerd. Drie woorden voor een naam kan dus wel, maar meer is zeer ongebruikelijk.

Wetenschappelijk is het dan ook niet echt te onderbouwen, alhoewel een ervaren cannabisconsument wel degelijk namen weet bij de ervaren smaak. Het beestje, of in dit geval de smaak, heeft dan ook een naam nodig.

Wat maakt een iconisch soortje waar
een nieuwe naam uit één woord aan wordt gegeven?

Je zou dus kunnen stellen dat een echte iconische wiet een naam krijgt bestaande uit een woord, waar op voortborduurt kan worden omdat het genetische materiaal beschikbaar is in zaadvorm danwel als stekje.

echte iconische wiet krijgt een naam bestaande uit
één woord

Tot er weer een nieuwe kruising wordt gemaakt die zo uniek is dat het zijn eigen naam bestaande uit één woord krijgt, zal je zien dat er over het algemeen namen aan worden geven die bestaan uit meer dan een woord. Wietsoorten waarvan de naam bestaat uit meer dan een woord, is eigenlijk nieuwe genetica in ontwikkeling, zoals Gelato Zkittlez. Alhoewel die kruising ook wel al Runtz wordt genoemd. Het is niet zo dat als je Gelato en Zkittlez kruist, je Runtz hebt gemaakt. De bekende Runtz die in omloop is, zijn namelijk een specifieke vader of moeder van Gelato of Zkittlez. Uit die specifieke kruising van een vaderplant en een moederplant komen namelijk weer fenotypen die meer naar de vader of de moeder leunen, of juist perfecte balans zijn tussen de twee. Dat fenotype, draagt in dit geval de naam Runtz.

De Franse onafhankelijk wetenschapper Kenzi Riboulet-Zemoulim overigens recentelijk zijn eigen studie, waarin hij concludeert dat alle beoordeelde cannabis lexica zwakke, dubbelzinnige of inconsistente termen gebruiken. Zoals ook Ethan Russo concludeerde voor het gebruik van Indica en Sativa. De wetenschappelijke onderbouwing kan ik dan ook moeilijk geven in dit verhaal, maar ik denk dat het een vrij accurate leidraad voor de ongeschreven wetten van hoe de cannabis cultuur met namen voor wiet omgaat.