- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Columns Column: Zou de NVWA cannabiszaden ook moeten reguleren?

Column: Zou de NVWA cannabiszaden ook moeten reguleren?

Het blijft een punt van discussie: waar komen die cannabiszaden vandaan en is het wel echt wat er op de verpakking staat? Mauro vraagt zich in een column af of er regulering moet komen.

0
cannabiszaden ontkiemen
Ontkiemende cannabiszaden
- Advertentie -

Als het goed is krijgen we op een gegeven moment legale wiet in Nederland, als eerste via het experiment gesloten coffeeshopketen. Hoogstwaarschijnlijk niet dit jaar, maar volgend jaar dan. Maar wiet groeit niet uit het niets. Daarvoor heb je een zaadje, stekje of weefsel nodig. Maar hoe weet je zeker dat het zaadje, stekje of weefsel, is wat je hebt besteld? De handel in cannabiszaden is immers niet gereguleerd, behalve in Canada. Zou die regulering er wel moeten komen?

Zou er regulering van cannabiszaden moeten komen?

In Nederland zijn er naast de coffeeshops talloze (online) zadenbanken die cannabiszaden aanbieden. Een florerende industrie die haar vleugels inmiddels wereldwijd heeft uitgeslagen. Een industrie die ook levert aan kwekers met vergunningen. Maar er is ook veel scepsis.

De meeste verkopers van cannabiszaden staan ver af van de productie

Logisch ook, want de verkopers van zaden die hun zaden nog produceren in Nederland, zijn waarschijnlijk op een hand te tellen.

Die zijn daarnaast te verwaarlozen, niet vanwege de kwaliteit overigens maar vanwege de kwantiteit, in vergelijking met de cannabiszaden die uit Spanje komen en worden ingekocht door de ‘Nederlandse’ cannabis zadenbanken. De meeste verkopers van cannabiszaden staan ver af van de productie. De verkoop gaat heel de wereld over.

Daar zit verder totaal geen regelgeving achter. Wietzaden zijn op de meeste plekken op aarde legaal omdat ze geen THC bevatten, maar over de herkomst ervan lijken weinig mensen zich zorgen te maken. Cijfers zijn er dan ook niet voorhanden. Alhoewel, wel uit Canada.

Cannabiszaden zijn namelijk een van de onderdelen van de productieketen van cannabis die ook gereguleerd zijn in Canada. Per 17 oktober 2018 is het kweken van wietzaden toegestaan conform de eisen van de cannabiswet en regelgeving. De wet staat elk huishouden specifiek toe om maximaal vier cannabisplanten te kweken uit gelicentieerd zaad of zaailingen. Alhoewel het per provincie toch iets kan verschillen. Producenten kunnen een vergunning aanvragen puur voor de kweek van cannabiszaden.

Niet dat het heel erg storm loopt. In maart vorig jaar werden er iets meer dan 8.500 pakketjes zaden verkocht (medicinaal en recreatief) aan thuistelers. Alhoewel dat wel bijna zes keer zo veel is dan in dezelfde maand in 2020. Daarbij moet wel worden gemeld dat toen pas echt de pandemie overal serieus werd genomen.

Data via canada.ca

De rol van de Canadese overheid bij de regulering van cannabiszaad

De Canadian Food Inspection Agency (CFIA), de Canadese tegenhanger van de NVWA, regelt de import, export, certificering en sortering van cannabiszaad onder de volgende wetten en voorschriften:

De Zadenwet en regelgeving en de gewasbeschermingswet en -regelgeving van de CFIA reguleren cannabiszaden op de volgende manieren:

Gaat de NVWA zich ook bekommeren om cannabiszaden op termijn?

De NVWA gaat al een rol spelen in het wietexperiment. Zo maakten ze eerder al hun rol bekend en publiceerden ze ook de lab analyse methodieken voor tijdens de wietproef. Maar omdat we qua wietexperiment al zo op de Canadese regelgeving leunen, zou het mij ook niet verbazen als de overheid ook op dit gebied naar de Canadese voorlopers zou kijken.

Kijk natuurlijk, zij die in hun tuin of kweektentje zaden maken en die delen onder vrienden zouden (en zullen) hier niet nooit onder vallen. Maar dat we eeuwig zo doorgaan met de productie en verkoop van cannabiszaden, lijkt me zeer onwaarschijnlijk. En onhoudbaar.

- Advertentie -

Exit mobile version