Waarom we meer jonge mensen in de cannabisindustrie nodig hebben

In een nieuwe column van onze oprichter Mauro Picavet een pleidooi over waarom we meer jonge mensen in de cannabisindustrie nodig hebben.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards 2022

Het lijkt voor de hand te liggen dat er genoeg jonge mensen in de cannabisindustrie werken, maar niets is minder waar naar mijn ervaring. Dat heb ikzelf gemerkt toen ik net begon in dit wereldje met mijn eerste website The Stoned Society en niet lang daarna in aanraking kwam met Derrick Bergman van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.

Ik was (en ben nog vaak) altijd de jongste

dat is te merken in de discussies die worden gevoerd evenals het beleid

Via de stichting opende er een wereld voor mij die mij ook de cannabisindustrie liet zien van binnen en buiten. Inmiddels ben ik alweer bijna 5 jaar de secretaris van de stichting, maar bij de eerste vergaderingen die ik bijwoonde viel al snel op dat de gemiddelde leeftijd best hoog lag. Vaak was ik de jongste. Natuurlijk kan je dit schalen onder activisme, en dat is het ook, maar ook op bijeenkomsten van de coffeeshopbonden merkte ik dat ik vrijwel altijd de jongste was. Nu ben ik inmiddels iets ouder, maar de meeste mensen zijn niet verandert. De gezichten zijn nog altijd dezelfde. Er lijkt daarin ook geen verandering aan te komen op korte termijn.

En dat is te merken in de discussies die worden gevoerd evenals het beleid. Vanuit de politiek merk je natuurlijk helemaal dat het voornamelijk oudere generaties zijn die bepalen voor de jeugd wat er wel en niet mag. En dat is soms frustrerend.

De generatiekloof is ook te merken bij de wietproef

Als je namelijk kijkt bijvoorbeeld naar de wietproef lijkt het gebaseerd te zijn op de coffeeshops van 30, misschien wel 40 jaar geleden. En dat is inmiddels flink achterhaald. Jonge mensen zijn ook niet dom. De geïntereseerde jonge cannabis consument heeft wel eens of volgt op Instagram mensen en bedrijven in de Verenigde Staten en Canada en ziet daar hoe het hier ook had kunnen zijn.

in de plaats van dat we vernieuwing gaan krijgen, gaan we vooral meer van hetzelfde krijgen

Maar in de plaats van dat we vernieuwing gaan krijgen, gaan we vooral meer van hetzelfde krijgen. Alleen wordt het product dan getest. In tegenstelling tot vernieuwing in het aanbod van verschillende producten, wordt er hier voornamelijk gesproken over de Marrokaanse hasj wat een gemis gaat worden en de voorgedraaide joints met tabak.

Laat dat nou twee dingen zijn die totaal niet voorkomen in de gereguleerde markt in de VS en Canada en waar ook niemand om maalt. Het aanbod is immers zo overdonderend en er zijn zo veel andere dingen om te proberen en uit te kiezen, dat niemand er bij stil staat. Of überhaupt van gehoord heeft.

Betrek de jongere generaties

Naar mijn mening is meer input en over het algemeen meer samenwerking met de jongere, gemotiveerde cannabis gebruiker die vooruit wilt belangrijk in deze zaak. Je kunt stellen dat jongeren in het algemeen meer liberaler zijn dan de oudere, conservatieve generatie. Misschien zijn we wat preutser geworden in het algemeen, maar qua cannabis staan we open voor vernieuwing.

de meeste jonge blowers zouden maar al te graag werken in de cannabisindustrie

De jeugd gaat ook net wat gemakkelijker om met sociale media en in algemenere zin het internet. Iets waar de oudere generatie het moeilijk mee heeft. Ik zou zeggen: betrek ze dan ook in de cannabisindustrie. Het is een begin en de meeste jonge blowers zouden maar al te graag werken in de cannabisindustrie. Maar dan moeten ze wel ergens kunnen beginnen.

Mocht je nou zo’n jongere zijn en dit lezen: een goed begin is net zoals ikzelf heb gedaan eens een vergadering bij te wonen van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. De aankomende vergadering is online via Discord op volgende week maandag 19 oktober vanaf 13:00, dus lekker vanaf thuis.