- Advertentie -
Home Duitsland Duitse patiëntenverenigingen eisen verbetering aanbod medicinale cannabis

Duitse patiëntenverenigingen eisen verbetering aanbod medicinale cannabis

Zij roepen onder meer de politiek op om de goedkeuringsvereiste af te schaffen en te zorgen voor vergoeding van patiënten.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Met de geplande legalisering van cannabis in Duitsland mag het belang van medicinale cannabis voor patiënten niet worden vergeten wijzen acht cannabisverenigingen op. Zij roepen onder meer de politiek op om de goedkeuringsvereiste af te schaffen en te zorgen voor vergoeding van patiënten.

“Het kan niet blijven zoals het is”

Duitsland is nog ver verwijderd van een adequate levering van medicinale cannabis aan de bevolking. Dit is wat de Arbeitsgemeinschaft Cannabis als Medizin, de Bund Deutscher Cannabis-Patienten, de Branchenverband Cannabiswirtschaft, de Bundesverband pharmazeutischer Cannabinoidunternehmen, de Deutsche Medizinal-Cannabis Gesellschaft, het Patientenverband Selbsthilfenetzwerk Cannabis-Medizin, het Verband der Cannabis versorgenden Apotheken en het Wissenschaftsnetzwerk Cannabinoide in der Medizin zeggen in een gezamenlijk ondertekende verklaring. “Het kan niet blijven zoals het is.”

De patiëntenverenigingen eisen het volgende:

  • Schaf het voorbehoud van goedkeuring af en zorg voor terugbetaling van kosten voor patiënten
  • Herstel therapiesoevereiniteit voor artsen
  • Het overwinnen van sociale onevenwichtigheden in het aanbod van medicinale cannabis
  • Ontwerp het bestaande wettelijke kader voor medicinale cannabis in het hele land
  • Waarborgen van kwaliteit en veiligheid voor medicinale cannabis
  • Geef prioriteit aan de levering van patiënten met op cannabis gebaseerde medicijnen van hoge kwaliteit
  • Klinisch onderzoek bevorderen door betere randvoorwaarden en financiële ondersteuning
  • Verankering van de fundamenten van het endocannabinoïdesysteem en het therapeutische potentieel van cannabinoïden in medisch en farmaceutisch onderwijs

“Veel patiënten die om medische redenen cannabis nodig hebben, worden momenteel in de illegaliteit geduwd of zelfs vervolgd”, aldus de verklaring. De reden ligt in de hoge mate van afwijzing van kostenverkenningsaanvragen door de zorgverzekeraars en de daarmee gepaard gaande ontduiking op de illegale markt. Een andere noodoplossing die hieruit voortvloeit, is de zelffinanciering van medische behandelingen en medicijnen. “Veel patiënten kunnen deze behandelkosten en de medicatie van de apotheek om financiële redenen niet betalen, waardoor er sociale onevenwichtigheden zijn ontstaan”, gaat het verder.

“Patiënten met een medisch gecertificeerde behoefte aan op cannabis gebaseerde therapie zouden niet langer het risico moeten lopen om vervolgd te worden”, dringt Dr. Franjo Grotenhermen aan, vice-voorzitter van de werkgroep over cannabis als medicijn. Ook bij behandeling met cannabismedicatie moet de therapeutische bevoegdheid bij de behandelende artsen liggen.

40 procent van de aanvragen wordt afgewezen

Na vijf jaar ervaring is een wijziging dringend nodig. “Momenteel wordt bijna 40 procent van alle aanvragen voor vergoeding door zorgverzekeraars nog steeds afgewezen, wat heeft geleid tot een hoog percentage particuliere betalers in onze apotheken”, zegt dr. Christiane Neubaur, algemeen directeur van de Geschäftsführerin des Verbandes der Cannabis versorgenden Apotheken. Gero Kohlhaas van de Patiëntenvereniging Selbsthilfenetzwerk Cannabis-Medizin (SCM) benadrukt: “Vanwege de bureaucratische hindernissen schrijven te weinig artsen deze zeer effectieve therapie voor. De goedkeuringsvereiste moet worden afgeschaft om de toegang van patiënten tot noodzakelijke therapie te garanderen, ongeacht hun financiële middelen. Tegelijkertijd moeten voorschrijvende artsen worden beschermd tegen verhaal.”

- Advertentie -

Exit mobile version