Duitsland importeerde tot dusver record aan medicinale cannabis in 2022

Duitsland importeerde in de eerste helft van 2022 in totaal een recordhoeveelheid van bijna 10.500 kilogram medicinale cannabis toppen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards 2022

In de eerste helft van 2022 heeft Duitsland al een record hoeveelheid aan medicinale cannabis toppen geïmporteerd volgens de website van het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM, het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen).

Duitsland heeft al bijna 10.500 kilogram medicinale cannabis toppen geïmporteerd uit Duitsland

Onderstaande figuur toont de totale hoeveelheid medicinale cannabis die elk kwartaal voor medische en wetenschappelijke doeleinden vanuit het buitenland in Duitsland wordt geïmporteerd in de vorm van gedroogde bloemen en extracten. De gedroogde cannabisbloemen worden beschouwd als een gewicht (in kg ), de extracten als een gewicht van gedroogde cannabisbloemen (in kg ) die nodig waren voor de productie van de respectieve extracten.

Import medicinale cannabis Duitsland in 2022
Bron: BfArM

Ook op de vraag ‘Uit welke landen importeerde Duitsland dan medicinale cannabis?’ is een antwoord met dank aan Alfredo Pascual op Twitter, al geeft hij wel aan dat dit gaat over 2021 en niet 2022.

Uit de grafiek die hij plaatste op Twitter valt dus op te maken dat 17,93% van de 20,770 kg van de geïmporteerde medicinale cannabis uit Nederland komt, geproduceerd door Bedrocan dat als enige in Nederland een vergunning heeft om medicinale cannabis te produceren.

Daarbij merkt hij het volgende op:

Vrij vertaald:

Hoewel Canada de grootste exporteur naar Duitsland bleef, verliest het geleidelijk zijn leidende positie (38% van de totale invoer sinds 2017 versus 31% wanneer alleen naar 2021 wordt gekeken).

Denemarken overtrof Nederland als tweede exporteur een klein beetje (ik moest twee decimalen gebruiken om het zichtbaar te maken). Nederland bleef in 2021 in de top 3 staan, maar het zou me niet verbazen als Portugal in de nabije toekomst, misschien zelfs in 2022, Nederland als derde in de top drie verdringt.

Toch zijn Duitse patiëntenverenigingen ontevreden. Zij roepen onder meer de politiek op om de goedkeuringsvereiste af te schaffen en te zorgen voor vergoeding van patiënten.