Maar één van de 39 Rotterdamse coffeeshops in gesprek over verhuizing

De andere 38 coffeeshops zouden niet willen verhuizen om gegronde redenen.

0
coffeeshop roken joint
Afbeelding gegenereerd door het gebruik van Dall-E (AI).
- Advertentie -

De gemeente Rotterdam is al sinds 2020 bezig met een zogenaamde verplaatsingspilot om coffeeshops in woonwijken te verplaatsen naar winkelstraten en randen van de stad. Vandaag berichtte het Algemeen Dagblad dat inmiddels maar één van de 39 coffeeshops in gesprek is met de gemeente voor een mogelijke verhuizing.

De andere 38 coffeeshops zouden niet willen verhuizen. Het zou voornamelijk gaan om coffeeshops in de Rotterdamse wijk Carnisse die ze willen verhuizen.

“Omdat ze tevreden zijn met hun huidige plek, recent gerenoveerd en geïnvesteerd hebben, in de wijk geworteld zijn en al jarenlang goed contact met de buren hebben”

Echter schreef loco-burgemeester Robert Simons aan de Rotterdamse raad: “Omdat ze tevreden zijn met hun huidige plek, recent gerenoveerd en geïnvesteerd hebben, in de wijk geworteld zijn en al jarenlang goed contact met de buren hebben.”

Aanleiding voor de verplaatsingspilot is een motie ‘Wiet uit de wijk’ die in 2020 werd aangenomen. “Coffeeshops horen niet thuis in wijken waar kleine kinderen op straat spelen. We willen niet dat kinderen opgroeien met het idee dat het normaal is om softdrugs te gebruiken,” zei CDA-raadslid Christine Eskes toen.

Daarom moest ook coffeeshop Tuda Fruta aanvankelijk vier weken dicht tijdens schooltijd volgens de gemeente. De coffeeshopondernemer tekende bezwaar aan, maar dat werd afgewezen. In hoger beroep gaf de rechter de coffeeshopondernemer toch gelijk.

Ook elders in het land zijn coffeeshop verhuizingen problematisch, maar gemeenten kunnen leren van de gemeente Den Haag

Ook elders in het land spelen problemen met de verhuizing van coffeeshops. Gemeenten, of in sommige gevallen de coffeeshops zelf, kunnen het nog zo graag willen. Maar omwonenden of aangrenzende bedrijven tekenen vrijwel steevast protest aan.

Daarom vereenvoudigde de gemeente Den Haag eerder dit jaar het proces voor de verhuizing van coffeeshops. Daar is een protest van de buurt tegen de komst van een coffeeshop sindsdien niet meer leidend zijn na een aangenomen voorstel van de gemeenteraad.