‘Europa zou Malta’s voorbeeld moeten volgen met cannabis legalisatie’

Volgens Owen Bonunicci, de minister verantwoordelijk voor de legalisatie van cannabis in Malta, zou Europa Malta's voorbeeld moeten volgen.

0
novel food industriële hennep Europees Parlement Commissie CBD europeanen
- Advertentie -

De nieuwe cannabis wetgeving van Malta zou volgens de minister die verantwoordelijk is voor de wet, Owen Bonnici, als model moeten dienen voor andere Europese staten om een einde te maken aan de onnodige vervolging van drugsgebruikers en om de georganiseerde misdaad een slag toe te brengen.

“Het is nutteloos om te zeggen dat je vijf gram kunt hebben, maar tegelijkertijd geen veilige en gereguleerde route biedt om cannabis te verkrijgen”

Bonnici, een voormalige minister van Justitie en nu minister voor gelijkheid, onderzoek en innovatie, vertelde Euronews vorige week dat de nieuwe wet, aangenomen door het Maltese parlement in december 2021, verhindert dat recreatieve gebruikers door de rechtbanken of rechtbanken worden gesleept voor het bezit van kleine hoeveelheden cannabis

Het stelt gebruikers en uiteindelijk op termijn ook non-profit organisaties in staat om cannabisplanten te kweken en de opbrengst te distribueren naar andere rokers via cannabis clubs, wat betekent dat ze niet langer via de zwarte markt hoeven te kopen en daarmee niet meer de zakken vullen internationale criminelen en bendes.

“Het is nutteloos om te zeggen dat je vijf gram kunt hebben, maar tegelijkertijd geen veilige en gereguleerde route biedt om cannabis te verkrijgen,” zei Bonnici tegen Euronews. “Je kunt het een niet en het ander niet. Je moet ze allebei doen of niets doen. Niets doen was geen optie.”

“(…)Je moet ze allebei doen of niets doen(…)”

“We hoorden en ontmoetten mensen en vertelden ons verhaal na verhaal en ervaring na ervaring. Ik ben eerlijk: ik zou naar ze kijken en totaal niet weten wat ik ze moet vertellen. Ik hoorde verhalen van mensen die letterlijk ontberingen doormaakten vanwege, ik weet het niet, vier gram cannabis,” vervolgde Bonnici tegen Euronews. “Je realiseert je dat als je een verschil wilt maken in het leven van mensen, je gedurfde beslissingen moet nemen.”

Cannabis legalisatie in Malta heeft meer weg van decriminalisatie

Het wetsvoorstel is in feite een decriminalisering van bezit van 7 gram of minder cannabis voor persoonlijk gebruik. Voor mensen gepakt met meer dan 7 gram maar minder dan 28 gram, zal dat leiden tot een procedure voor de commissaris voor Justitie. Het wetsvoorstel staat dus ook de thuisteelt van maximaal vier cannabisplanten per huishouden toe. Voor mensen die niet zelf hun cannabis willen of kunnen kweken, zullen hun wiet ook kunnen gaan kopen bij gereguleerde clubs. Clubs waar je overigens niet zult kunnen zitten en roken, net zoals je in Spanje misschien gewend bent.

Eerder publiceerden we al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO