- Advertentie -
Home Wietproef Factcheck: Nee, koeien worden niet high van een wietfabriek

Factcheck: Nee, koeien worden niet high van een wietfabriek

Jef Martens doet een factcheck en maakt een analyse van de emotionele reactie van de melkveehouder uit de documentaire 'Legale wiet'.

0
hennep proteïne
- Advertentie -

Afgelopen maandag 6 december 2021 ging (het eerste deel van?) de documentaire ‘Legale wiet‘ bij 2Doc in premiere. De documentaire is gemaakt door Hans Bromet. Verschillende partijen worden gevolgd in aanloop naar het experiment gesloten coffeeshopketen.

Bovenstaand de trailer van de documentaire ‘Legale wiet’ met de uitspraken van de boer in kwestie.

Vandaag kwam er een leuk Twitter bericht voorbij, van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Het ging om een van de voor mij hilarische uitspraken van omstanders in het experiment. Tijd dus voor wat inhoudelijke repliek, aanvullend op de reacties bij NPO Radio 1. “Feit of fictie: koeienmelk gaat naar wiet smaken als koeien naast hennepfabriek staan”

https://twitter.com/vocnederland/status/1468510092328845313

Wietexperiment cannabis productie ruik je niet

Cannabis productie kun je ruiken als productie in de open lucht is. Daarbij is dat afhankelijk van de aangeplante soort(en). Onlangs is bekend geworden uit onderzoek waar bijvoorbeeld de in Nederland zo veel verkochte ‘skunk’ (stinkdier) soort zo krachtig door ruikt.

Voor het wietexperiment is het theoretisch mogelijk, maar economisch veel te risicovol om in een open lucht opstelling te kweken. De kwaliteitseisen voor verontreiniging zijn hoog, vergelijkbaar met de medicinale standaard. Planten zijn niet beschermd tegen plagen in de buitenlucht, evenals tegen bijvoorbeeld Sahara zand, fijnstof of andere vervuiling. Door deze vervuiling kun je niet voldoen aan de gestelde eisen.

Buitenteelt niet geschikt

Verder zijn de aantallen zonuren in Nederland onvoldoende vanaf de maand oktober tot en met mei om te kunnen groeien. Dat sluit buitenteelt onder tunnels uit. Ook het natte klimaat en de lage temperaturen maken buitenkweek voor consumptieve cannabis minder geschikt voor het experiment. Je kunt als kweker dan niet garanderen dat je oogsten successievelijk gelijkwaardig zijn in werkzame stoffen THC en CBD.

Blijft over: binnenteelt. Dat kan in kassen en afgesloten ruimten. Kassen kunnen ingezet worden, maar zijn kwetsbaar. Dit past niet eenvoudig in een veiligheidsplan voor het wietexperiment. Ook zijn de productieruimten dan nog steeds afgesloten qua luchtstromen via filters. Wederom om vervuiling en theoretische overlast tegen te gaan.

Filtersystemen heel effectief

De meeste producenten filteren minstens twee keer bij de kweekruimte en dan nog de interne systemen in het gebouw. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat je de productie kunt ruiken buiten. De filtersystemen gebruiken voornamelijk actieve koolstof. Waterfilters voor aquarium, koffiezetapparaat en soortgelijke toepassingen werken ook met koolstof.

Heel veel soorten verontreinigingen inclusief geurstoffen binden aan de koolstof. Koolstoffilters hebben een hoge adsorptiewaarde (mate van binding) door de enorm onregelmatige structuur. Een voorbeeld: een pijpfilter die ik toepas van 9 mm diameter en 36 mm lengte, gevuld met actieve koolstof korrels bevat geschat een oppervlakte van tenminste een half voetbalveld om stoffen te adsorberen.

Koeien nu al in contact met cannabis

Het zou goed kunnen zijn dat de melk die u vandaag drinkt al gemaakt is door koeien die met cannabis in contact zijn. Dat kan op tenminste twee manieren: bodembedekker in de stal en vezelhennep in bijvoeding.

Vezelhennep op de stalvloer

Hennepvezels zijn top vocht absorberend. In de stal is dan ook de geschrote steel van de vezelhennepplant ideaal als bodembedekker. Volgens de fabrikant van ‘Aubyose’ producten neemt het 8x meer vocht op dan stro en 4x meer vocht dan houtkrullen. Ook wordt de ammoniakgeur geabsorbeerd. Al met al voor het boerenbedrijf is daarom vezelhennep uitermate geschikt in de stal.

Vezelhennep als bijvoeding

Voor koeien die niet iedere dag buiten komen kan vezelhennep worden ingezet als bijvoeding. Het is dan een alternatief voor kuilgras. Vakblad ‘Boerderij’ gaf in 2014 en eerder in verschillende artikelen al aan dat vezelhennep toegepast wordt. Boer Sies Siebenga voert ongeveer 1,5 kilogram vezelhennep per koe per dag. In een fotoreportage uit 2009 is te zien dat in Brabant de gehele plant inclusief top gehakseld wordt en ingekuild.

Ook schijnen de koeien er gezonder door te blijven

Verder schrijf Klaas van der Horst in 2010 dat hoogproductieve melkkoeien hun potentiële melkproductie met vezelhennep kunnen uitnutten. Ook schijnen de koeien er gezonder door te blijven volgens ervaringen bij Loonbedrijf Dragtstra in Friesland, schrijft Janet Beekman in 2014.

De kans is dus nihil dat de FrieslandCampina zoals genoemd melk in het verleden tot aan vandaag aan toe afkeurt op basis van een ‘hennepgeurtje’. Eerder kan er dus getwijfeld worden aan het kennisniveau van de boer, aangezien hij nog geen gebruik maakt van de vezelhennep.

Gemiste kans in experiment – veevoer

De regels voor het experiment gesloten coffeeshopketen eisen nu dat groenafval wordt vernietigd. Aangezien vergisting wel een optie is, zou het zeer raadzaam zijn om de regels voor de periode na het experiment te herzien.

Idealiter is het dan mogelijk om de melkveehouders te voorzien van een goedkope variant van bijvoeding. Daarmee is de afvalstroom van de legale cannabisteelt ook in een keer een stuk duurzamer geworden.

Documentaire gemist? De documentaire ‘Legale Wiet’ is gratis terug te kijken via NPO Start.

Update 14:24: Gemiste kans toegevoegd en foto van 9 mm filter.

- Advertentie -

Exit mobile version