Gemeenteraad Amsterdam vergadert vandaag over weren toeristen in de coffeeshops

Vergaderpunt 12 op de agenda van de gemeenteraad werd rond 17:00 aangesneden met 3 sprekers (waaronder Joachim Helms en August de Loor) en enkele vragen van raadsleden. Rond kwart voor zes is de vergadering geschorst om weer verder te gaan om 19:30.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

De gemeenteraad van Amsterdam vergadert vandaag over invoering van het i-criterium: het weren van toeristen in de coffeeshops. In de volksmond ook wel ‘wietpas’ genoemd. Vergaderpunt 12 op de agenda van de gemeenteraad werd rond 17:00 aangesneden met 3 sprekers en enkele vragen van raadsleden. Rond kwart voor zes is de vergadering geschorst om weer verder te gaan om 19:30.

Lees ook: Voorstel VVD Amsterdam om toeristen in coffeeshops te weren (i-criterium) tijdelijk afgeketst

Eerste spreker Joachim Helms namens coffeeshopbond BCD

Het debat begon met het inspreken van Joachim Helms namens de coffeeshopbond BCD. Insprekers kregen ieder drie minuten spreektijd. Daarin refereerde hij naar de buitenlandse ontwikkelingen, waarbij hij opmerkte dat Spanjaarden en Engelsen hun wiet thuis al in Cannabis Social Clubs kunnen kopen. En Amerikanen en Canadezen kunnen het in winkels kopen en/of zelf kweken. Ook refereerde hij naar het nieuws van eerder deze week van Vlissingen, wat een proef gaat doen met het afschaffen van het i-criterium vanaf 1 april 2021. De BCD is bereid tot samenwerking en constructief overleg.

Hij werd ondervraagd door Don Ceder names de Christenunie, die verwees naar het ‘succes’ van de wietpas in Maastricht. Helms wist daarop te beantwoorden dat het een andere situatie is. Zeker in de beginjaren waren er enorm veel problemen met toeristen die niks konden kopen en dealers die in het gat sprongen. Inmiddels weten deze toeristen dat ze niet kunnen kopen in Maastricht en rijden ze simpelweg een stad verder waar het wel kan.

Deze reportage van Cannabis News Network geproduceerd door Steven Kompier in 2015, laat het falen van het beleid in Maastricht zien.

Alexander Hammelburg (D66) vroeg aan Helms wat het verschil is als de toeristen het op straat zouden kopen in plaats van in de coffeeshop bji invoering van het i-criterium. Helms legde uit dat we juist op de weg zijn naar legalisering met het wietexperiment. Dat is een stap vooruit, terwijl het invoeren van het i-criterium drie stappen terug is. In de coffeeshop staan getrainde mensen, en kunnen toeristen informatie krijgen over de sterkte en in de coffeeshop mag alleen strikt cannabis worden verkocht. Een dealer kan andere drugs verkopen en kijkt niet naar leeftijd.

Tweede spreker August de Loor namens Adviesbureau Drugs

August de Loor names Adviesbureau Drugs was de volgende spreker. Hij constateert dat ze in Amsterdam heel negatief denken over de stad. Het is een van de oorzaken dat het belachelijke idee van het invoeren van het i-criterium wordt geopperd. Wanneer lege containerbegrippen als laagwaardig toerisme worden gebruikt, komt dit de stad niet ten goede. De stad heeft moeten knokken in de jaren 70 om de overlast van heroine junks tegen te gaan met een gedoogbeleid voor cannabis, aldus De Loor.

Het i-criterium is een gedrocht wat alleen maar meer overlast zal creëren

Het is een voorbeeld van een ondoordacht beleid. Denken dat het beleid werkt in Maastricht is een gospe. De meeste zuidelijke steden hebben het i-criterium al afgeschaft. De nadelen worden onderschat. Het is een verkeerd signaal naar Europa. Amsterdam is geen Maastricht. De dagelijkse realiteit is complexer in Amsterdam. Hij raadt de leden aan eens een coffeeshop binnen moet gaan en de diversiteit van de klanten eens met eigen ogen moet zien. Het i-criterium is een gedrocht wat alleen maar meer overlast zal creëren. Amsterdam moet juist werken naar een toekomstbestendig beleid, waarmee August de Loor zijn inspreektijd afsloot.

In zijn beantwoording refereert de Loor aan Femke Halsema die het heeft over het kijken over de landsgrenzen naar andere landen. Er is een zeer onevenwichtig beleid in coffeeshops spreiding. Cannabis wordt steeds populairder, terwijl de plekken met alcohol horeca verkoop alleen maar toenemen. En de aantallen coffeeshops alleen maar afnenemen de laatste 20 jaar.

De derde spreker was Van Boven, ondernemer en inwoner van de Warmoestraat en spreker namens een aantal organisaties van inwoners en ondernemers. Zijn inspreken ging niet over coffeeshops, maar over straatdealers op 19 plekken in de stad.

De vergadering is geschorst tot 19:30 en zal daarna verder gaan. De raadsvergadering is hier live te volgen.