Gouverneur New Mexico ondertekent cannabis legalisatie wetgeving

De democratische gouverneur Michelle Lujan Grisham van New Mexico ondertekende afgelopen maandag dubbele cannabis legalisatie wetgeving.

0
new mexico cannabis legalisatie
Via Twitter

Het zat er al een tijdje aan te komen maar afgelopen maandag was het dan zo ver. De democratische gouverneur Michelle Lujan Grisham ondertekende namelijk dubbele cannabis legalisatie wetgeving. De eerste maatregel (House Bill 2) legaliseert en reguleert het bezit, de productie en de verkoop van cannabis voor volwassenen. De tweede maatregel (Senaatswet 2) vergemakkelijkt de automatische herziening en verwijdering van strafbladen van degenen die zijn veroordeeld voor lichte cannabis-overtredingen.

“De legalisatie van cannabis voor volwassenen maakt de weg vrij voor het creëren van een nieuwe economische motor in onze staat met de belofte om de komende jaren duizenden goedbetaalde banen te creëren”, zei gouverneur Lujan Grisham in een persbericht. “We gaan de consumentenveiligheid vergroten door een bonafide industrie te creëren. We gaan beginnen met het rechtzetten van fouten uit het verleden van de mislukte War on Drugs in dit land. En we gaan nieuwe wegen inslaan in een industrie die de economische toekomst van New Mexico wellicht ten goede zal veranderen.”

Nieuwe banen, nieuwe inkomsten voor New Mexico

Volgens Dr. Kelly O’Donnell, onafhankelijk econoom en expert op het gebied van overheidsfinanciën, zou de verkoop van recreatieve cannabis voor volwassenen in het eerste jaar 318 miljoen dollar kunnen bedragen voor New Mexico, waarmee over een aantal jaren meer dan 11.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd.

over een aantal jaren kunnen meer dan 11.000 nieuwe banen worden gecreëerd

Voorlopige schattingen zijn dat de accijnzen in het eerste volledige boekjaar ten minste $ 20 miljoen zullen opleveren voor het algemene fonds, met een aanzienlijke groei in de daaropvolgende jaren. Lokale overheden zullen ook profiteren van de extra inkomsten.

“Terwijl we proberen te herstellen van de economische neergang veroorzaakt door de pandemie, zullen ondernemers profiteren van deze geweldige kans om lucratieve nieuwe ondernemingen op te richten, zullen de staat en lokale overheden profiteren van de extra inkomsten en, belangrijker nog, zullen werknemers profiteren van de kans om land nieuwe soorten banen en bouw carrières op,” zei gouverneur Lujan Grisham in het persbericht.

Bezit en thuiskweek vanaf 29 juni 2021, verkoop vanaf april 2022

De maatregel voor gebruik door volwassenen (House Bill 2) staat personen van 21 jaar en ouder toe legaal maximaal twee ons cannabis en / of maximaal 16 gram cannabisextract te kopen bij erkende detailhandelaren.

Het stelt volwassenen ook in staat om thuis tot zes volwassen planten te kweken voor eigen persoonlijk gebruik

Het stelt volwassenen ook in staat om thuis tot zes volwassen planten te kweken voor eigen persoonlijk gebruik. De detailhandel zou in april 2022 beginnen. Persoonlijk bezit en thuiskweek van cannabis worden op 29 juni 2021 legaal met de ingang van de wet.

De strafblad verwijdering (Senaatswet 2) bepaalt dat degenen met eerdere veroordelingen voor overtredingen die op grond van deze wet wettelijk zijn verklaard, in aanmerking komen voor automatische verwijdering van hun gegevens. Degenen die momenteel voor dergelijke misdrijven in de gevangenis zitten, komen in aanmerking voor ontslag van hun straf. Volgens het Department of Public Safety komen naar schatting meer dan 150.000 inwoners van New Mexico in aanmerking voor automatische verwijdering op grond van deze maatregel.

18e Amerikaanse staat die cannabis legaliseert

New Mexico is de achttiende Amerikaanse staat geworden die cannabis heeft gelegaliseerd.

Erik Altieri, uitvoerend directeur van NORML, liet weten in een reactie: “New Mexico voegt zich bij een steeds groter wordende lijst van staten die zich realiseren dat het verbod op cannabis is mislukt en de schade die dit aan hun gemeenschappen en burgers toebrengt. Het Amerikaanse volk eist een einde aan een verbodsbeleid dat grote schade heeft aangericht aan gemeenschappen van kleur, ontelbare miljoenen aan belastingbetaler heeft verspild en beperkte middelen van justitie en rechtshandhaving heeft verspild aan het criminaliseren van anderszins gezagsgetrouwe personen voor het bezit van een product dat objectief gezien minder schadelijk is dan alcohol of tabak.”

Hieronder een interactieve kaart van hoe de Verenigde Staten cannabis heeft gelegaliseerd per staat met daaronder een interactieve visualisatie van hoe het over de jaren is veranderd.