Growshop column Organic Earth: ‘Eigen teelt eerst!’

In een nieuwe growshop column van Organic Earth uit Maastricht uiten zij hun zorgen over het wietexperiment en de toekomst van de thuisweker.

0
hplvd wietproef project c etten leur heerhugowaard

Met de nieuwe ontwikkelingen in Nederland op het gebied van cannabis kweek dreigt de belangrijkste speler van deze markt het nog moeilijker te krijgen: de thuiskweker.

Het wietexperiment

Op dit moment zijn er 10 commerciële partijen begonnen aan de voorbereidingen voor de eerste legale faciliteiten voor recreatieve cannabis. Dit lijkt een sprong voorwaarts in vergelijking met de bestaande situatie waarin de cannabis-plant crimineel is.

Of het deze legale telers gaat lukken om ook daadwerkelijk de benodigde variëteiten te produceren met een stabiele kwaliteit is nog onzeker

Maar er is een belangrijke reden om de ontwikkelingen rond het wietexperiment goed in de gaten te houden: de diversiteit van de aangeboden waar.

Het zal voor de hand liggen dat elk van de 10 vergunninghoudenden gaat kiezen voor de variëteit Amnesia. Het is een stabiele variant met een mooie opbrengst en een vaste schare aan fans.

Voor welke soortjes en/of fenotypes er nog meer gekozen gaat worden valt wel te raden en te gissen maar dat zullen we nog even moeten afwachten. Of het deze legale telers gaat lukken om ook daadwerkelijk de benodigde variëteiten te produceren met een stabiele kwaliteit is nog onzeker. In Amerika en in Canada zijn al veel bedrijven omgevallen, wordt fraude gepleegd, is er elk half jaar een nieuwe CEO waardoor aandelen eventjes stijgen en daarna weer sterk dalen en zijn de prijzen van de legale wiet extreem gedaald, in gelijke tred met de kwaliteit.

De gevolgen

Waar grote twijfels over bestaan zijn of er wel genoeg variëteiten gemaakt kunnen worden om aan de steeds veranderende vraag naar nieuwe smaken te kunnen voldoen.

doordat er geen ruimte is om zelf aan de slag te gaan wordt de diversiteit van de cannabissoorten bedreigd

In het wietexperiment wordt van de kwekers verwacht om minimaal 6500 kilogram cannabis te produceren per jaar (redactie: hier zijn ze later op terug gekomen). Daarmee zou de bestaande markt van kleinere telers volledig buiten spel gezet. Verwacht wordt dat die grote telers niets anders dan een eenheidsworst gaan maken en een monopolie-positie bezitten. En doordat er geen ruimte is om zelf aan de slag te gaan wordt de diversiteit van de cannabissoorten bedreigd. Een kleinere kweekopzet is flexibeler en kan makkelijker omschakelen als de consument iets anders wil.

Door de grootschalige aanpak wordt het aanbod beperkt tot enkele soortjes en de toegepaste commerciële kweek-, oogst- en droog-methodes lijken me niet van positieve invloed op de smaak en op het terpenenprofiel.

Professioneel versus hobby

Het is zorgwekkend dat er is gekozen voor een beleid waarin totaal niet wordt stilgestaan bij de mensen die hun eigen vruchten willen kweken, om welke reden dan ook.

Ondertussen zal die hobbykweker gewoon doorgaan met het maken van zijn eigen vruchten

Soms voldoet de wiet uit de coffeeshop niet aan de medicinale effecten waarnaar gezocht wordt. De ene persoon is op zoek naar een speciaal smaakje, terwijl de ander kweekt omdat het veel te duur is om in een coffeeshop te kopen. Voor velen is het een prachtige hobby zonder winstbejag en het steekt dat er in het overheidsbeleid geen rekening wordt gehouden met de kleine gepassioneerde wietteler. Ondertussen zal die hobbykweker gewoon doorgaan met het maken van zijn eigen vruchten.

Onder dreiging tweemaal gestraft te worden: een keer door de overheid die je berooft van je plantjes en ten tweede met de dreiging van de burgemeester om je huis voor 3 maanden uit te moeten. De budgetverdeling die toegepast wordt bij de uitvoering van het wietexperiment stelt ook niet gerust: er gaat meer geld naar politie en justitie voor vervolging en bestraffing dan het experiment daadwerkelijk in goede banen te leiden. Dat is oneerlijk en kortzichtig. Hopelijk zal er voor de recreatieve kweker ruimte gemaakt worden gedurende of na het experiment.

De toekomst voor de hobbykweker

Er zijn steeds meer mensen die thuis in een ongebruikte kamer of klein hoekje een kweekruimte inrichten. De ene keer wordt daarvoor gekozen uit noodzaak (te hoge prijs, onveilig verkooppunt, medicinale werking, etc), een ander wil graag, naast zijn eigen tomaten en paprika’s, ook zijn eigen ganja creëren en zelf kunnen kiezen welke strains hem of haar het beste bevallen.

Vergeet niet dat bijvoorbeeld een gaming PC ook al tussen 450 en 850 Watt verbruikt

Kweken voor eigen gebruik is niet gevaarlijk; met de lampen die we tegenwoordig verkopen heb je geen aansluitproblemen: LED lampen zijn stekkerklaar en als je kiest voor hoge druk natrium lampen (HPS=High Pressure Sodium) raden we aan om gebruik te maken van veilige elektronische transformators. Het elektriciteitsgebruik is niet opvallend bij één of twee vierkante meter aan groene weelde. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een gaming PC ook al tussen 450 en 850 Watt verbruikt.

Kweken voor eigen gebruik is niet moeilijk; het is geen rocket-science. Hou een aantal principes in het oog maar hou bovenal deze column in de gaten: in de komende tijd zullen we hier uit de doeken doen hoe je de beste kwaliteit verkrijgt.

Verkiezingen

In de tussentijd: In Nederland zijn op 17 maart verkiezingen. Wil jij bij het uitbrengen van je stem rekening houden met de standpunten van de partijen die meedingen naar een plekje in het pluche?

Raadpleeg de website van de Cannabis Stemwijzer en maak eventueel gebruik van die stemwijzer of lees de standpunten ten aanzien van cannabis van jouw favoriete partij.

Het is mooi om te zien dat alle medewerkers van Organic Earth kiezen voor dezelfde partij, te weten: Partij voor de Dieren.  Economische groei is niet de oplossing, maar het probleem!

Het belangrijkste dat moet groeien is die plant bij jou in de tuin of onder de lamp. Wat dat betreft zou de Piratenpartij de meest cannabis vriendelijke partij genoemd mogen worden: “de kweek van cannabis voor de verkoop dient opgenomen te worden in de warenwet. De plant is vrij om te telen en te gebruiken.”

Wat je ook kiest, ga in ieder geval stemmen!

Luister ook naar onze podcast met Roger van Organic Earth.