Pleidooi: reguleer ook alle vormen van hasjolie (concentraten) voor de volksgezondheid

In een nieuwe column houdt Mauro een pleidooi om alle vormen van hasjolie (concentraten) ook te reguleren als bevordering van de volksgezondheid.

0
waarom hasjolie niet in de coffeeshops wordt verkocht

Vorige week werd ik geattendeerd op zorgelijk nieuws voor de volksgezondheid uit de Verenigde Staten, waarvan ik hoop dat we er proactief in Nederland op gaan reageren. Maar ik vrees van niet. Daarvoor zouden namelijk, zoals ik al meerdere keren in een CNNBS column voor heb geopperd, om ook concentraten (hasjolie) op te nemen in toekomstige regulering. Maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit als je de plannen bekijkt van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, maar ook niet van de Wietwet. Deze column verscheen overigens vorige week al op CNNBS, maar omdat ik het te belangrijk vind heb ik besloten het ook hier te publiceren met een paar kleine wijzigingen.

Fake concentraten (hasjolie) gaan rond in de Verenigde Staten

Er zijn producten op de zwarte markt verschenen in de Verenigde Staten in een staat waar cannabis nog niet is gelegaliseerd.

Het wordt verkocht als ‘live resin’, maar dat is het helaas niet. Live resin is hasjolie wat gemaakt is van vers geoogste planten. Soms zijn ze direct na het oogsten door de machine met butaan gegaan, maar vaker worden ze ingevroren. Het resultaat is niet een donkere shatter zoals je op de commerciële zwarte markt wel eens tegenkomt, maar juist een licht geel extract met een andere structuur. 

Color Remediation Column (in het kort CRC, met butaan) concentraat ‘versneden’ met cannabidiol (CBD) isolaat

Alleen de ‘live resin’ die angst inboezemt in de Verenigde Staten is een Color Remediation Column (in het kort CRC, met butaan) concentraat ‘versneden’ met cannabidiol (CBD) isolaat. In tegenstelling tot normale BHO-concentraten lost dit product niet op in 99% Iso. alcohol, terwijl traditionele BHO-extracten dit wel doen. En dat is een zeer slecht teken. Dat betekent onder andere dat je vaporizer of dabrig niet schoon is te maken nadat je dit product hebt gebruikt en het apparaat binnen de kortste tijd niet meer bruikbaar is. Als je hasjolie in alcohol oplost, is dat een teken van zuiverheid overigens.

Echt gezond zal het ook wel niet zijn om dit fake concentraat te consumeren, maar daar is nog niets over bekend.

hasjolie regulering concentraten wiet hasj wietwet wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen coffeeshops
Screenshot via Instagram

“Als de verpakking eruit ziet als een gevestigd voedingsmerk, moet je al weten dat het troep is”

Goed, die uit het voorbeeld lijken ook wel erg op een Ben & Jerry’s ripoff. Een van de meest gelikete comments op de post legt het dan ook vrij simpel uit: “Als de verpakking eruit ziet als een gevestigd voedingsmerk, moet je al weten dat het troep is.” Een goede vuistregel.

Zonder regulering zal er een zwarte markt voor zijn: slecht voor de volksgezondheid

Het ding is zolang deze producten niet gereguleerd zullen worden, zal er een zwarte markt voor zijn. Die zwarte markt doet niet aan kwaliteitscontroles en sjoemelen met het product waar dit een goed voorbeeld van is. En daarmee doet het verbod er op potentieel veel meer schade dan wanneer je concentraten ook gewoon zou reguleren.

daarmee doet het verbod er op potentieel veel meer schade dan wanneer je concentraten ook gewoon zou reguleren

Het ziet er misschien allemaal spannend uit hasjolie, maar in werkelijkheid is het gewoon een veel zuiverder product (mits goed geproduceerd en ten eerste gekweekt) dat je op een gezondere manier kan consumeren. Je kan er namelijk vrij accuraat edibles mee maken (doseren tijdens koken met cannabis), maar meestal gebruik je het met een verdamper of een dabrig. Een dabrig is overigens eigenlijk ook verdampen, alleen dan met een bong met water erbij.

Ook hasj is een concentraat

Onder concentraten vallen in algemene termen ook hasj. De traditionele hasj (zoals je bent gewend uit Marokko) is ook vrij makkelijk na te maken, en dan eigenlijk juist die meer donkerige, olie hasj. Al heel lang is het gebruikelijk om henna (ja, dat uitwisbare tattoo spul) met de hasj te vermengen. Versnijden dus in feite.

Het zou tof zijn als Marokko ook de productie van hasj zou legaliseren, maar vooralsnog houden de plannen van de overheid om te reguleren vooral medicinale cannabis in.

Highlife Cup 2021 import hasj categorie
Enkele van mijn favorieten uit de Hasj Import categorie: traditionele hasj uit Marokko.

Hele pure hasj uit een freeze dryer ziet er dan weer bijna uit als suiker (ok, niet zo letterlijk), maar ook dat is makkelijk te faken. Voor de duidelijkheid: we kunnen in Nederland wel degelijk hasj maken waardoor we niet meer verlangen naar mogelijk vervuilde hasj uit Marokko.

highlife cup 2021 extracties categorie O
3 van de samples uit de Highlife Cup 2021 extracties categorie (O). Links een traditionele ice-o-lator, in het midden ‘new school’ ic-o-lator wat zijn kleur behoud door de freeze dryer. En rechts commerciële BHO (Butaan Hasj Olie).

Oftewel: Nederland doe er goed aan en legaliseer ook de concentraten (en daarmee alle vormen van hasjolie en hasj) en wees proactief bij het bevorderen van de volksgezondheid. Want we willen juist legaliseren en reguleren om de volksgezondheid te bevorderen. Het zorgt daarnaast voor een extra bedrijfstak en dus werkgelegenheid. Helemaal als dit alleenstaande bedrijfjes mogen zijn en niet onderdeel zijn van een grote producent zodat we echte craft producten op de markt krijgen en de vraag van de consument daarmee bedienen.