Waarom hasjolie als harddrugs wordt gezien en niet in de coffeeshops ligt

Waarom hasjolie niet verkocht wordt in de coffeeshops leggen we uit in dit stuk aan de hand van de opiumwet.

0
waarom hasjolie niet in de coffeeshops wordt verkocht
- Advertentie -

Als je een keer in bijvoorbeeld Californië in een legale cannabis winkel bent geweest, is het je waarschijnlijk opgevallen dat er veel meer cannabis producten te koop zijn verder dan alleen de wiet die we kennen vanuit de coffeeshops hier. Enkele van die producten, zoals hasjolie, mag hier officieel niet worden verkocht door de coffeeshops.

Waarom hasjolie niet verkocht wordt in de coffeeshops

Het gebeurde ooit wel en dan voornamelijk in Amsterdam. Maar een brandbrief van de Amsterdamse coffeeshopbond BCD in 2014 riep haar leden om op de verkoop van hasjolie te staken. Daarin schreven ze:

Steeds meer cofeeshops in Amsterdam verkopen naast de reguliere soorten hasj en wiet een concentraat van cannabis met een zeer hoog gehalte aan THC. Dit concentraat aangeprezen als WAX is te vergelijken met hasjolie. Het (te) hoge gehalte aan THC zou de discussie rond het plaatsen van dergelijke cannabis producten op lijst 1 van de Opiumwet kunnen aansterken. Dit betekend dat met de verkoop van WAX de cofeeshop in
overtreding komt met de AJOH-G gedoogcriteria.

 

Wij raden u dan ook ten zeerste aan om, ter voorkoming van het sluiten van uw cofeeshop, te stoppen met de verkoop van WAX.

 

De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%. Deze maatregel is een volgende stap in de afraak van het Nederlandse sofdrugs- en cofeeshopbeleid.

 

Het kan toch niet zo zijn dat met de verkoop van WAX, de branche een eigen bijdrage levert in dit afraakbeleid.

De meeste coffeeshops hebben hieraan gehoor gegeven, op een enkeling na die het toch probeert. Die enkeling is bekend bij de redactie.

Hasjolie is lijst 1 harddrugs in Nederland

Advocatenkantoor Vink, Veldman & Swier advocaten schreef in een blog op hun website in 2014:

De Hoge Raad onderscheid tussen THC houdende producten met een plantaardige samenstelling (lijst II) en hasjolie (lijst I). Vastgesteld werd dat hasjolie een zeer hoge concentratie THC bevat, hetgeen aanleiding was dit product als harddrug aan te merken (lijst I). Vanwege dit hoge THC-gehalte werd hasjolie als gevaarlijk voor de volksgezondheid beschouwd en bleef het daarom op lijst 1 staan. Kenmerkend voor hasjolie is dat het een substraat is van cannabis en geen plantaardige delen bevat. Deze indeling stamt uit de beginjaren van het gedoogbeleid, we schrijven 1976, lang geleden dus. Ook Ice-O-Lator bevat een zeer hoge concentratie THC.

Daarnaast is het niet toegestaan om cannabis te verwerken. Daaronder valt hasj, hasjolie, maar ook cannabisboter en verwante producten. Dit is alleen mogelijk met een zeer exclusieve opiumwet ontheffing.

De opiumwet zegt hierover:

Een ontheffing van het verbod op het telen van hennep dan wel tot het verwerken, bewerken of vervoeren van hennep, hasjiesj en hennepolie voor de in artikel 8h genoemde doeleinden, wordt slechts verleend aan degene met wie Onze Minister ter zake een overeenkomst tot het verrichten van zodanige handelingen aangaat.

Waarom hasjolie wel zou moeten worden gelegaliseerd

En dat is zonde. Hasjolie kan namelijk een uiterest zuiver product zijn wat op een gezonde manier is te gebruiken. Hasjolie kan worden verdampt in kleine hoeveelheden, wat gezonder is dan roken wat aangetoond is in onderzoek. Daarnaast kan hasjolie gebruikt worden om eetbare producten (edibles) van te maken met zeer accurate dosering. Daardoor worden de longen niet gebruikt en dat maakt het voor de consument nog gezonder.

Wel moet een kanttekening worden gesteld dat er bij de productie van hasjolie schone cannabis moet worden gebruikt. Bevat de wiet namelijk pesticiden of andere gevaarlijke bijproducten door de kweek, worden deze ook geconcentreerd.

In de aanstaande wietproef is de mogelijkheid voor productie en verkoop van hasjolie niet opgenomen.