In memoriam: ‘s lands bekendste wietkweker Doede de Jong (1949-2022)

Onze Doede de Jong is niet meer. Mauro brengt een laatste ode aan de inspiratie en held voor velen.

0
Doede de Jong
Foto: Derrick Bergman / Gonzo Media
- Advertentie -

Gisteren kwam dan toch dat belletje waarvan ik wist dat het ging komen. Iets meer dan twee weken geleden nadat bekend werd dat de kanker was uitgezaaid en hij te horen kreeg nog maar dagen te hebben, is onze Doede de Jong niet meer. Afgelopen zaterdag 12 maart kwam hij te overlijden nadat hij is ingeslapen in het bijzijn van zijn familie.

Ook Doede de Jong maakt het einde aan het cannabisverbod niet mee

Daarmee is ook Doede overleden voordat hij een einde zag komen aan dat verdomde cannabisverbod waar hij jaren tegen streed, net zoals andere strijders voor de plant waaronder wijlen Joep Oomen, Henk Poncin, Koos Zwart en Nol van Schaik.

Dat deed hij in de rechtszaal, in de epische documentaire Nederwiet de Moevie (en Fryske Himp) en de laatste jaren als onze vergadervoorzitter van onze stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Waar in het land we ons ook bevonden, Doede kwam vrijwel altijd om de vergadering te leiden de laatste jaren en reed daarvoor vanuit Appelscha het hele land door. Ook schreef hij regelmatig ingezonden brieven naar lokale en landelijke media.

Doede was een inspiratie en held voor velen

Mijn eerste ontmoeting met Doede weet ik nog goed. Het was in 2014 tijdens de eerste vergadering die ik bijwoonde van de stichting VOC. Net zoals voor velen, was Doede een held voor mij en ik liet het dan ook vastleggen op een foto. Die kans liet ik me niet ontgaan.

Doede de Jong

Want een held was hij zeker. Dat zag ik ook toen ik het mocht meemaken op latere vergaderingen, wanneer nieuwe aanwas voor het eerst Doede ontmoetten. Zijn aanstekelijke en intrinsieke motivatie om het cannabisverbod van tafel te krijgen, is voor velen een inspiratie geweest.

Het is ook nogal wat, de ‘meest bekende wietkweker van Nederland’ te zijn terwijl het cannabisverbod tot op de dag van vandaag nog altijd van kracht is. Weinigen durven er zo openlijk voor uit te komen, ondanks dat het hem ook wel parten heeft gespeeld. Naar eigen zeggen heeft de documentaire Nederwiet mogelijk meer gezeik opgeleverd dan het goed heeft gedaan. Maar de beelden blijven bestaan en zijn legendarisch.

Onderstaand de documentaire Nederwiet de Moevie, met als startpunt wanneer Doede voor het eerst in beeld komt.

Doede was dan ook het schoolvoorbeeld van de idealistische wietkweker. Je kon moeilijk slecht over hem praten. Of boos op hem zijn. Zijn glimlach, enthousiasme en standvastigheid waren aanstekelijk.

Doede voor de rechter

Toch heeft hij lang geleden onder de druk van het OM, maar mocht uiteindelijk toch zegevieren. Ondanks dat het helaas niet helemaal de uitspraak was die hij had gewild. Liefst was het cannabisverbod direct van tafel gegaan namelijk met de uitspraak van de rechter.

Na de uitspraak heeft hij nog lang moeten strijden om ook zijn geliefde, prachtige huisje te behouden in Appelscha. Gelukkig kon hij ook daarin zegevieren.

Zelf ben ik reuzetrots dat ik ons gesprek in 2020 voor de Cannabis Industrie Podcast gelukkig voor altijd terug kan luisteren. Zijn gemis is dan ook enorm. De strijdt gaat onverminderd door.

Als laatste wil ik ook nog graag de alternatieve VOC-troonrede delen, die we met de stichting in 2020 opnamen bij hem thuis.

Doede de Jong werd 72 jaar. Aanstaande zaterdag vindt de begrafenis plaats.

Op de website van onze Stichting VOC is een uitgebreidere memoriam geschreven door voorzitter en woordvoerder Derrick Bergman.