- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Analyses Kansen voor coffeeshops – deel 3: verder aanpassen van de joint

Kansen voor coffeeshops – deel 3: verder aanpassen van de joint

In deel 3 van een serie behandelt Jef Martens meer aanpassingen aan de joint met alternatieven, verschillende vloei en gommiddelen.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

Gezondere consumptie, een van de onderwerpen van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Gezonder doordat de consumptie minder schadelijk is. Dat kan op verschillende manieren. We behandelen dit onderwerp in enkele delen. Tot nu toe zijn er 4 domeinen geïdentificeerd die aan bod komen: Informatie, Gedrag, Producten en Diensten.

Deze week deel 3: meer aanpassingen aan de joint (lees ook vooral eerst hier deel 1: anatomie van (joint) consumptie en deel 2: aanpassen van de tabak joint). Daarbij gaan we verder waar we vorige keer zijn gebleven: de meest gebruikte consumptiemethoden van cannabis. We ontleden de joint in deel 1 en bekijken wat er verder aangepast kan worden. Enkele tips komen in dit stuk aan bod die vanaf vandaag (indien nog niet bekend) je klanten kunnen helpen.

Weet u het nog? De anatomie

We beginnen waar we in de eerste en tweede sessie zijn opgehouden. De anatomie en de functies van de verschillende delen. Ter samenvatting heb ik de anatomie hier nog een keer afgebeeld.

Anatomie van een joint, met als onderdelen een vloeipapier, cannabis, tabak en een tip.

In het vorige artikel hebben we tabak behandeld, als brandstof, rantsoeneringsmiddel en roesmiddel. Deze keer gaan we dieper in op een van de overgebleven onderdelen: Vloeipapier.

Onderdeel Functie Alternatief
Tabak Brandstof Tabaksvervanger, tabaksloos
Rantsoenering Vape, gerichter consumeren
Roesmiddel Kruidenmengsel
Vloeipapier Samenhouder Andere materialen en behandelwijzen
Bindmiddel Andere gommiddelen
Cannabis Roesmiddel Andere verhoudingen cannabinoïden
Biologische teelt
Filter / Tip Mondbeschermer Herbruikbare tip
Handbeschermer Herbruikbare tip
Filter* Klein filter voor shagrokers

Vloeipapier heeft meer in zich dan gedacht

Vaak laat ik me nog eens verrassen. Dat gebeurt wanneer ik eens dieper op een onderwerp inzoom, dieper over nadenk. En dan opeens merk je dat iets ‘normaals’ nog een diepere lading heeft.

Zo heb ik dat ook met vloeipapier gehad. Een ontzettend eenvoudig onderdeel, met heel veel verschillende functies. De functies zijn mogelijk door te spelen met de vorm, samenstelling en ingredienten.

Een alternatief zou zijn om bijvoorbeeld een niet brandbaar materiaal te nemen. De uitdaging zit dan in de prijs, portie per moment, draagbaarheid, fragiliteit en onderhoud.

Glazen buisje met vernauwing om een portie rookwaren in te doen, Lengte circa 10cm, diameter 7mm.

Een mogelijke oplossing is dan de glazen ‘one hitter’. Daarmee consumeer je pure cannabis, precies voor 1 portie. Het is een glazen staafje met een doorlopend gat er in en een versmalling om te portioneren. Aan de korte kant vul je met cannabis en steekt dit aan zoals een sigaret.

Zo’n staafje is in bulkprijzen minder dan €1, ongeveer wat een consument zou uitbesparen aan vloei en een tipboekje. Voor schoonmaken zit je goed met gedenatureerde alcohol, ongeveer €4/jaar met een setje wattenstaafjes.

Ecologisch gezien is de glazen ‘one hitter’ een prima product omdat het glas gerecycled kan worden. Consumptie op deze wijze is aan te raden omdat er geen rook van tabak en vloeipapier meer geinhaleerd wordt.

Met dit hulpmiddel ga je wel efficient om met je aangekochte cannabis en kun je beter doseren – ben je als consument toe aan iets meer, dan kan dat. Maar ongewild hoog doseren lijkt moeilijker. Netto is dat een positief resultaat.

Vloeipapier houdt alles bij elkaar

De meest voor de hand liggende functie is om alles samen te houden. Kijken we met een schuin oog naar de natuur dan kun je zeggen dat een vloeitje een exoskelet is van een joint.

Het vloeipapier beschermt de vulling tijdens transport tegen bijvoorbeeld stof of andere vervuiling, mits deze is dichtgedraaid aan de tabakzijde. Door de vorm aan te passen, met een smaller gedeelte aan de mondzijde, voorkom je ook verdere verontreiniging.

Als we kijken naar de vorm van het vloeipapier wordt daar ook veel mee gespeeld om andere resultaten mogelijk te maken. Vloeipapier wordt in allerlei diktes, breedtes en lengtes gemaakt en geleverd. Naast rechte vellen zijn er ook gekromde vellen (als een uiteengevouwen kegel) te krijgen.

Ik wil niet heel veel dieper ingaan op de verschillende trends op gebied van de velletjes – die zijn er legio. Periodiek komt er weer wat nieuws om de hoek kijken, ik noem er een paar, beslis zelf maar de zin en onzin die daartussen zit.

Bij een paar trends noteren we in de onderstaande tabel of het nuttig is qua gezondheidsaspecten en ecologische aspecten. Verder spitten kan onder andere hier in dit artikel van Moodie en O’Donnell, vers van de pers.

Materiaal Beter voor Gezondheid Beter voor natuur
Bladgoud Nee, al is goud in principe inert voor de meeste stoffen, metalen in je longen zijn niet aan te raden. De temperatuur van een brandende tabaksjoint komt gevaarlijk dicht bij het smeltpunt van goud (1064 graden Celsius) Nee, goudwinning is vervuilend.
Met een ijzerdraadje Nee, deze Amerikaanse uitvinding uit 1974 om het laatste restje te roken is af te raden. Allereerst kunnen de reststoffen zich ophopen op het einde van de joint. Metalen kunnen ook verbranden afhankelijk van de samenstelling bij de hoge temperaturen, zie vorige regel Nee, omdat metaal veel energie kost in het productieproces
Met een smaak/geurtje Nee, hoe minder stoffen er zijn toegevoegd, hoe beter. Het zijn niet altijd pure terpenen maar ook oplosmiddelen en plakmiddelen die worden toegevoegd. De suikers en smaakstoffen zijn juist middelen die verslavingsstimulerend zijn, zoals menthol, zoethoutwortel en chocolade. Minder, aangezien er meer grondstoffen nodig zijn dan bij hetzelfde type product zonder de toevoeging.
Papier, hout, gebleekt Minder goed, onder andere vanwege het lignine aandeel (tot 35%) in houtpulp. Lignine is een schadelijke stof. Nee, vanwege lignine aandeel en waterverbruik, chemicaliën tijdens bleekproces.
Papier, hout, ongebleekt Idem Beter, vanwege minder chemicaliën tijdens productie proces
Hennepvezel, ongebleekt Misschien, minder lignine dan papier (11%). Ja, vanwege het hogere aandeel cellulose waardoor minder gebruik van water en chemicaliën in het productie proces. Hennep verbetert ook nog de landbouwgrond.
Bloemblaadjes Minder goed, bloemblad is meer materiaal dan een regulier vloeipapier, meer stoffen voor suboptimale verbranding Enkel beter voor het milieu wanneer de blaadjes gewonnen worden uit bijvoorbeeld afkeur (uitval) – niet wanneer er specifiek voor geteeld wordt.
Tabaksblad Nee, gelijk aan tabak en vaak van inferieure kwaliteit waardoor er meer kans is op suboptimale verbranding Ja, omdat een rest/afvalproduct nuttig gebruikt kan worden
Rijst, gebleekt Misschien, minder lignine dan papier van houtpulp (22% in de rijstschil). Minder, vanwege het relatief korte en eenvoudige productie proces en de benodigde chemicaliën.
Rijst, ongebleekt Idem Ja, vanwege het relatief korte en eenvoudige productie proces.
Bamboe Misschien, minder lignine dan papier (~19%). Misschien, vanwege het lagere aandeel lignine en de lichtere kleur van de lignine waardoor minder gebruik van water en chemicaliën in het productie proces
Katoen, transparant Nee, vanwege de gelatine achtige residuen die achterblijven in slijmvliezen Nee, katoenproductie is een van de meest waterverbruikende soorten gewassenteelt voor vezels.
Vlas, ongebleekt Minder, vlas heeft meer lignine (~25%) in de bast dan hennep of rijst. Ja, vlas heeft relatief weinig water nodig en heeft net als hennep verbeterende eigenschappen voor de landbouwgrond.

OK, toegegeven, er mag nog wat meer onderzoek gedaan worden – ik moest het er even bij laten. De lijst met bronnen is ook wat lang om hier te publiceren. Ga er van uit dat ik via de zoekmachine verschillende landen en websites heb nagelopen om het gamma van producten te completeren.

Daarna heb ik gekeken naar mogelijke schadelijke stoffen en via zoekmachines voor wetenschappelijk materiaaal onderzocht of er bronnen zijn die tonen welke concentraties van die stoffen per soort beschikbaar zijn.

Resultaat is in elk geval dat je al beter uit bent met hennep, rijst of bamboe als startmateriaal ten opzichte van papier op basis van houtpulp.

Gommiddelen

Hoe plak je nu een vloeitje eigenlijkdicht? Dat kan op allerlei manieren. De meest toegepaste soort bindmiddel, gommiddel is polyvinyl alcohol. Dit wordt toegepast voor onder andere sigarettenhulzen maar ook contactlenzen, kledingvezels en fotomaterialen schrijft men op Wikipedia.

Er is helaas weinig onderzoeksmateriaal beschikbaar over de schadelijkheid van de toegepaste lijm

Er zijn ook andere middelen, vandaar ook de oude term om deze groep plaksels te benoemen. Lijm op natuurlijke basis kent zijn oorsprong uit de beenderen van slachtdieren. Maar ook wordt bijvoorbeeld zetmeel uit aardappelen ingezet om zaken te plakken.

Het Nederlands uit de 16e eeuw spreekt al over gom, een glansmiddel dat bindt. Tegenwoordig kennen we het als het steeds minder toegepaste Arabische gom, het materiaal dat uit de levende acaciaboom uit het midden-oosten wordt gewonnen. We kennen het voornamelijk van de postzegels en enveloppen.

Mocht je nou gaan inkopen, bekijk dan ook eens de ingredientenlijst van de plakmiddelen. Er is helaas weinig onderzoeksmateriaal beschikbaar over de schadelijkheid van de toegepaste lijm. Qua gezondheidseffecten is dit schijnbaar verwaarloosbaar wanneer er gebleekt papier toegepast wordt.

Afronding

Deel drie alweer, over hoe je met schijnbaar kleine wijzigingen toch invloed kan hebben op een van de grootste productmarkten binnen deze sector. Of je gauw een cultuur verschuiving zult meemaken?

Ik betwijfel het; mijn vermoeden is dat de ‘one hitter’ bijvoorbeeld een interessante gimmick kan zijn, maar je moet écht een gedragsverandering bereiken. En dat is moeilijk – zeker wanneer het gaat om een genietmoment met routine die er jarenlang ingesleten is. Desondanks heb ik goede hoop dat met dit soort duwtjes, de nudges, er voldoende consumenten open staan voor andere opties.

- Advertentie -

Exit mobile version