Kennis voor artsen: medicinale cannabis in de praktijk (Deel 4/5)

De IACM organiseerde in maart 2021 een opleidingsdag voor artsen. In een serie van 5 artikelen behandelen we de inhoud. Deze keer: in de praktijk.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

In deze serie berichten staan we stil bij de enorme bijdrage van de “International Association for Cannabinoid Medicines” (IACM). In maart 2021 hebben zij een opleidingsdag georganiseerd voor artsen. Een serie van vooraf opgenomen video’s en discussiemomenten voor en door artsen, apothekers en zorgprofessionals. Lees ook deel 1 – basiskennis, deel 2 – toepassingsgebieden en deel 3 – cannabis in de apotheek.

In een serie van vijf delen bespreek ik in het kort de thema’s, de spreker, diens presentatie en de toegevoegde waarde van deze kennis. Zeer belangrijk – deze informatie is van de vakgroep cannabismedicijnen van de IACM. Er is geen vergoeding betaald voor deze serie, er is geen relatie tussen de IACM en cannabisindustrie.nl, Supscore of mijzelf als schrijver.

Deze korte serie voor cannabisindustrie.nl is opgesteld om aandacht te leveren voor de initiatieven van de IACM en diens inspanningen. Dit als aanvulling voor artsen en medisch professionals die op zoek zijn naar ervaring, praktijkinformatie, collegae naast de initiatieven van Nederlands Huisartsen Genootschap en informatie van Bureau Medicinale Cannabis.

Uitdrukkelijk wil ik onder de aandacht brengen dat cannabis als medicijn professionele ondersteuning nodig heeft. Bespreek uw situatie met uw arts en ga onder geen beding zelf iets uitproberen. De gemelde informatie is bedoeld voor medische professionals en niet ter zelfmedicatie!

Toepassing medicinale cannabis in de praktijk

De meest gestelde vragen in de medische praktijk voor artsen worden in deze serie video’s behandeld:

  • Hoe werkt cannabis in het lichaam?
  • Op welke manieren kun je cannabis toedienen?
  • Moet iemand cannabis roken?
  • Wat doet cannabis op de korte termijn? En op de lange termijn?
  • Kan iemands lichaam ingesteld raken op een dosering (en heeft zij/hij dan meer nodig)?
  • Zijn er interacties met andere medicijnen?
  • Waar moet ik als arts op letten?
  • Hoeveel moet mijn patiënt nemen?
  • Kan ik standaard hoeveelheden/recepten toepassen?
  • Is alle cannabis hetzelfde?
SprekerOnderwerpHighlight(s)
Dr. med. Franjo Grotenhermen Arts (privékliniek)(Duitsland)Farmacokinetiek (hoe werkt het in het lichaam) en varianten van toedieningEr werd met spot gereageerd op Nederlandse beperkte toedieningsmethoden van theebereiding en verdampen.
Laagste dosering THC bij een patiënt: 2,5mg/dag
Hoogste dosering THC bij een patiënt 500-1000mg/dag. Beiden zijn zeldzaam.
Dr. med. Kirsten Müller-Vahl Psychiater (Duitsland)Acute en lange termijn bijwerkingenNadelige bijwerkingen als duizeligheid (high effect) zijn vergelijkbaar met bestaande medicijnen. Lichaam stelt zich er makkelijker op in, ook bij afbouw.
Mogelijke aftenontwikkeling bij mondspray
Dr. med. Franjo Grotenhermen Arts (privékliniek)(Duitsland)Interacties met andere medicijnenLangzaam beginnen, laag doseren.
Aanvullen, dan afbouwen bestaande medicijnen.
Opletten maar niet bang zijn, slechts enkele situaties waarbij cannabis ongeschikt is.
Dr. med. Kirsten Müller-Vahl Psychiater (Duitsland)Het kiezen van een geschikte medicijnvormZeer sterk persoonsafhankelijk, in toedieningsvorm als ook dosering.
Probeer uit, de toedieningsvormen als ook de variëteiten.

Bekijk de serie video’s hier op de website van de vakgroep cannabis medicijnen van de IACM. Tip: zet ondertiteling aan; deze wordt automatisch gegenereerd. Eventueel kun je automatisch vertalen naar het Nederlands. Let wel, deze vertaling en ondertiteling is van matige kwaliteit aangezien er vaak vaktermen worden gebruikt.

Toegevoegde waarde

Dr. med. Franjo Grotenhermen en Dr. med. Kirsten Müller-Vahl geven een goede inkijk in de toepassing van cannabis. De verschillende voors- en tegens, de plantvarianten, toedieningssoorten en werking op korte- en lange termijn. Dit onderdeel mag je niet missen.

Daaraan toegevoegd is van belang dat er veel meer productsoorten beschikbaar zijn in de internationale handel. Deze zijn nog niet altijd toegelaten of beschikbaar in bijvoorbeeld de Nederlandse markt. Denk aan pleisters met micronaalden, smeltstrips, isolaatpoeders, zetpillen en emulsies met microdeeltjes.

De markt ontwikkelt zich razendsnel, al is voor Nederland het stelsel met Bureau Medicinale Cannabis en de strikte limiet qua medicinale cannabiskwekers remmend. Ook o.a. de EFSA, de Europese voedselveiligheidsinstantie, heeft regelgeving die zulke productgroepen belemmert toe te treden.