Luxemburg lost tekort op met voor 3 miljoen euro 30 kg medicinale cannabis te kopen

Luxemburg koopt voor 3 miljoen euro 30 kg medicinale cannabis in om tekort op te lossen. Dat is omgerekend zo'n 100 euro per gram (!).

0
luxemburg legalisering cannabis (1)

Luxemburg kampt al een tijdje met tekorten op het gebied van medicinale cannabis. Het ministerie van Volksgezondheid liet weten in een email in juni dat de situatie voor patiënten problematisch is en ze er alles aan doen om producten zo snel mogelijk weer beschikbaar te maken. De oplossing? Het (rijke) land koopt voor 3 miljoen euro 30 kg medicinale cannabis in van Canopy Growth en Tilray: omgerekend zo’n 100 euro per gram. De nood moet dus wel erg hoog zijn geweest.

Update, 29 september: een Luxemburgse patiënt liet weten dat zijn apotheker vertelde dat dit verhaal niet klopte en de media een komma verkeerd hebben gezet, waardoor het eerder 10 euro per gram zal zijn geweest.

3 miljoen euro voor 30 kg medicinale cannabis ingekocht in Luxemburg: schandalig

Het zou gaan om 30 kg medicinale cannabis geproduceerd in Portugal en Canada, waarvan 28.5 kilogram toppen met een ratio van 18% THC en <1% CBD, en 2.25 kilogram toppen met een gebalanceerde THC/CBD inhoud.

De prijs is dan ook werkelijk schandalig

Voor de goede orde: medicinale cannabis kan op de schaal van Canopy Growth en Tilray voor enkele eurocent per gram worden geproduceerd. De prijs is dan ook werkelijk schandalig.

Dat weten de Luxemburgers ook, want de commentaar secties op de Luxemburgse websites die ervoor berichten staan er vol van zo schrijft Newsweed.fr.

Maar goed, daarmee lossen ze wel het tekort tijdelijk op. Maar wel met een bizar prijskaartje.

Volledige legalisering cannabis nog altijd in de maak

Luxemburg is daarnaast ook bezig met de volledige legalisering van cannabis, die vertraging opliep door de coronacrisis. Maar de minister van Volksgezondheid liet in maart van dit jaar weten dat het nog altijd in de maak is. Interministeriële werkgroepen Luxemburg zouden in juli de resultaten van hun onderzoek bekend maken, maar tot op heden hebben we daar nog niets van vernomen.