Mexicaanse Senaat vraagt wederom uitstel cannabis legalisatiewet aan

De Senaat en de Kamer van Afgevaardigden moesten aanvankelijk voor 30 oktober 2020 de Mexicaanse cannabis legalisatiewet afronden.

0
mexico cannabis legalisatie

De Raad van Bestuur van de Mexicaanse Senaat heeft vorige week het Hooggerechtshof van de Natie (SCJN) verzocht om een nieuwe verlenging om de goedkeuring van de federale wet voor de legalisatie van cannabis en de hervormingen en aanvullingen op de algemene gezondheidswet en het strafwetboek af te ronden. Wederom, omdat oorspronkelijk de deadline oktober 2019 was. Eerder werd het in december uitgesteld naar februari. En dat terwijl verkiezingen zijn in Mexico in juni 2021.

Volgens informatie verkregen door Mexicaanse nieuwswebsite Excelsior, heeft de Raad van Bestuur van de Senaat, onder leiding van Eduardo Ramírez Aguilar, van Moreno, aan het Hooggerechtshof uitgelegd dat de voorwaarden niet bestaan ​​om een ​​overeenkomst rond de nieuwe wetgeving op te bouwen, na de wijzigingen die de medewetgever in de notulen heeft aangebracht.

De Senaat en de Kamer van Afgevaardigden moesten aanvankelijk voor 30 oktober 2020 de Mexicaanse cannabis legalisatiewet afronden

De Senaat wacht het officiële antwoord van het Hof nu af, aangezien volgens de wetten van de Verenigde Mexicaanse Staten binnen de gerechtelijke vastgestelde termijnen de wet moet worden aangepast. Die uitspraak van het Hooggerechtshof volgde nadat tot drie maal toe een rechter een cannabisdelict ongrondwettig verklaarde. 

binnen de gerechtelijke vastgestelde termijnen moet de wet worden aangepast

Nadat de Commissie Justitie op maandag en dinsdag vorige week de Senaatscommissie Wetgevende Studies afzonderlijk het advies goedkeurde met de notulen gewijzigd door de Kamer van Afgevaardigden, ondanks de erkenning dat het 17 inconsistenties bevat en dat het ongrondwettelijk is, heeft de voorzitter van de Politieke Coördinatieraad, de Morenoite Ricardo Monreal, aangekondigd dat de Senaat het zou gaan bestuderen met het verzoek om verlenging van de gerechtelijke termijn.

De Senaat en de Kamer van Afgevaardigden moesten de nieuwe wet voor het recreatief gebruik van cannabis uiterlijk 30 oktober vorig jaar goedkeuren, maar vroegen om een ​​eerste verlenging, die de rechtbank voor 30 april 2020 toestond vanwege de coronacrisis. Een tweede verlenging werd aangevraagd en liep af op 15 december 2020. Waarna de Kamer van Afgevaardigden verzocht om een ​​nieuwe verlenging, die werd toegekend voor 30 april van dit jaar.