Home Wietproef Ministerie in gesprek met elfde teler wietproef, mogelijk eerdere start

Ministerie in gesprek met elfde teler wietproef, mogelijk eerdere start

Om mogelijk 'te versnellen' met het wietexperiment, kan er aan een van de vier knoppen 'worden gedraaid': aanbod, overgangsfase, gemeenten en aantal telers.

0
commissievergadering justitie en veiligheid 12 mei wietexperiment coffeeshops
Een eerdere commissievergadering, van Justitie en Veiligheid. Foto via @vocnederland op Twitter.

Mogelijk start het wietexperiment eerder dan verwacht. In een commissievergadering liet Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezonheid, Welzijn en Sport (VWS), weten dat tot nu toe ze uitgingen van het starten met alle gemeenten tegelijk, maar misschien verandert dat nog. Daarover is nog geen besluit genomen, maar het sluit aan op de oproep van de burgemeesters van Breda en Tilburg om alvast daar te starten. Ander nieuws uit de commissievergadering is dat het ministerie van VWS in gesprek is met een elfde teler.

Commissievergadering van de Tweede Kamer commissie Justitie en Veiligheid

Vandaag stond een commissievergadering van de Tweede Kamer commissie Justitie en Veiligheid op het programma. Daar ging het onder andere over het experiment gesloten coffeeshopketen en het rapport ‘Coffeeshops in Nederland 2020’, wet Damocles, bankenproblematiek en drugs in het verkeer.

Ondanks dat het allemaal langer duurt dan gehoopt, zei Kuipers dat het kabinet echt wil dat het wietexperiment een succes wordt: “Wij vinden het buitengewoon vervelend dat dit experiment al zo’n lange aanloop heeft.”

Kuipers liet weten dat alle tien telers inmiddels door het achtergrondonderzoek door Landelijk Bureau Bibob (wat staat voor Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen voor het Openbaar Bestuur) zijn gekomen. Van de tien zijn er negen aangewezen.

Nieuws was dat Kuipers liet weten dat het ministerie in gesprek is met de elfde teler. Die elfde teler zou nodig zijn om meer ruimte te krijgen, aldus de minister. Om precies te zijn, werd de volgende formulering gebruikt:

Versnellen wietexperiment

Om mogelijk ‘te versnellen’ met het wietexperiment, kan er aan een van de vier knoppen ‘worden gedraaid’: aanbod, overgangsfase, gemeenten en aantal telers.

Zo liet Kuipers weten dat nog altijd wel het plan is om tegelijkertijd met alle gemeenten te starten, maar volgende week komt er overleg waaruit zou kunnen komen dat een gemeente eerder van start kan gaan.

Of alle telers actief moeten zijn tegelijkertijd, liet hij weten dat de criteria kwaliteit, kwantiteit en continuïteit leidend zijn. Oftewel, knop 1.

Coffeeshops

Bij het onderdeel coffeeshops kwam het ingezetenencriterium ter sprake. Meerdere cijfers werden daarin alleen helaas verkeerd gebruikt.

Ook gaf het commissielid van Groenlinks aan dat ze de plannen van de Amsterdamse driehoek steunen, terwijl Groenlinks Amsterdam zelf tegen is. En gebeurde dit:

Afsluitend, maar wel belangrijk, liet de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeṣilgöz-Zegerius (VVD) weten dat het ingezetencriterium en afstandscriterium lokaal maatwerk blijven. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze deze criteria handhaven of niet.

Exit mobile version