Grapperhaus: blowverbod en verbod bezit cannabis na 20.00

Grapperhaus bevestigd: het gedoogbeleid heeft alleen betrekking op de verkoop van cannabis, niet op bezit en gebruik. Bij deze gaat dus een 'blowverbod' in.

0
kort geding wietproef initiatieven vloei pesticiden zware metalen blowverbod corona maatregelen grapperhaus

Als je dacht dat we van het mogelijke blowverbod af waren, dan zit je er naast. De christelijke partijen (SGP, CU, CDA) gesteund door Groenlinks, SP, 50plus, PvdA, VVD, vKA en Denk hadden namelijk samen het toch voor elkaar gekregen dat een motie werd aangenomen van de SGP om ‘te bezien’ of toch cannabis bezit en gebruik tussen 20.00 en 7.00 net zoals alcohol te verbieden. Dat kunnen ze niet, tenzij ze het legaliseren, liet Derrick Bergman van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbond al weten. “Je kunt namelijk niet verbieden wat al verboden is. En meer dan 200 gemeenten hebben gebruik van alle drugs, inclusief cannabis, al via de APV verboden.”

Update 21 oktober: Kamervragen van Vera Bergkamp (D66) voor Grapperhaus n.a.v. ‘blowverbod’

Grapperhaus bevestigd blowverbod

Grapperhaus bevestigd: het gedoogbeleid heeft alleen betrekking op de verkoop van cannabis, niet op bezit en gebruik. Bij deze gaat dus een ‘blowverbod’ in.

Minister van Justitite en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus stelt dat het gedoogbeleid namelijk alleen betrekking heeft op de verkoop en niet op het gebruik van softdrugs.

Professor mr. dr. Jan G. Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, denkt er anders over: “Je zou denken dat als je softdrugs gebruikt, je die middelen ook aanwezig hebt, zoals bedoeld in de Opiumwet. En bovendien dat je gebruiken dan ook kunt bestraffen”, zegt Brouwer. “Want hoe kun je gebruiken zonder aanwezig te hebben? Maar het grappige is dat de Hoge Raad daar nou net een uitspraak over heeft gedaan die tot een andere slotsom leidt: gebruik valt niet onder aanwezig hebben.” De minister zit er volgens Brouwer dus naast. “Gebruiken is op grond van de huidige Opiumwet niet strafbaar.”

Blowverbod en bezit van cannabis aanvankelijk verboden na 20.00

Sinds afgelopen woensdag 14 oktober zijn vanwege de nieuwe corona maatregelen coffeeshops alleen nog open voor afhaal en open tot 20.00.

Na de persconferentie werd aanvankelijk letterlijk bericht dat:

Op zak hebben of gebruik van alcohol of softdrugs is niet toegestaan in het openbaar tussen 20.00 uur en 07.00 uur

Dat werd al snel terug gedraaid, alhoewel het formeel altijd al verboden was.

Dat is ook wat professor mr. dr. Jan G. Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, opmerkte in het AD: “Het aanwezig hebben van softdrugs wordt al verboden in de Opiumwet, maar dat wordt niet gehandhaafd als het om een gebruikshoeveelheid gaat.”

SGP, CU, CDA, Groenlinks, SP, 50plus, PvdA, VVD, vKA en Denk: toch proberen blowverbod en bezit in te voeren

Maar daar hield het dus niet bij op. De christelijke partijen, gesteurd door Groenlinks, SP, 50plus, PvdA, VVD, vKA en Denk zorgden ervoor dat er een motie werd aangenomen.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus was er blij mee en ging het onderzoeken. Daar is dus uitgekomen dat het wel strafbaar is.

Ernst van de zaak doorgedrongen? Onderneem actie!

Mocht de ernst van de zaak tot je zijn doorgedrongen, misschien wordt het tijd om de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod maar eens te gaan steunen. Dat kan met een maandelijkse donatie, maar ook met een enkele donatie. Aanstaande maandag kan je in ieder geval bij interesse aanschuiven bij de online vergadering.