Aboutaleb: verplichte pinbetaling bij coffeeshops niet mogelijk

Burgemeester Aboutaleb heeft laten weten dat hij niet kan afdwingen dat coffeeshops alleen nog maar via pinbetaling betaald kunnen krijgen.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld

Naar aanleiding van vragen door PvdA-raadsleden Lammering en Tak die het merkwaardig vonden dat betalen met cash de voorkeur heeft bij coffeeshops, heeft burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laten weten hij niet kan afdwingen dat coffeeshops alleen nog maar via pinbetaling betaald kunnen krijgen.

Verplichting pinbetaling coffeeshops onmogelijk

“Vanwege de niet landelijk gereguleerde achterdeur is de inkoop van cannabis in contanten en zijn opnames vanaf een bankrekening niet altijd mogelijk. Dit komt door het beleid dat banken hanteren en de niet-vergunde inkoop. Het reguleren van het betalingsverkeer in coffeeshops, alsmede het reguleren van de achterdeur betreft een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid,” aldus Aboutaleb.

De vragen waren gesteld vanwege de aanwezigheid van de haven van Rotterdam en de ‘extra voelbare drugscriminaliteit’ in Rotterdam.

Banken mogen coffeeshops rekening weigeren

Dat het een onmogelijke taak was om de pinbetaling te verplichten bij coffeeshops, dat hadden ze kunnen weten als ze de berichtgeving over een Rotterdamse coffeeshop in augustus mee hadden gekregen.

De coffeeshop werd namelijk geweigerd bij de Rabobank, waarna de coffeeshophouder naar de rechter stapte. De rechter gaf de Rabobank gelijk in het mogen weigeren van de coffeeshop. Deze specifieke coffeeshop verplichten alleen nog maar pinbetaling te accepteren, dat was erg lastig geweest.

In de praktijk zijn er coffeeshops die delen van de dag alleen maar cash accepteren, of de betaalautomaat van de stroom halen en dan zeggen dat er een ‘pinstoring’ is, of het simpelweg netjes vragen en uitleggen.

pinbetaling cash coffeeshops

Relatie banken en cannabisindustrie problematisch

Niet alleen op coffeeshop niveau, maar ook voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen zijn er nu al problemen met banken. Nog niet zo lang geleden won aspirant wietproef deelnemer Project C nog een rechtszaak van de ABN Amro, die eerst Project C weigerde om een zakelijke bankrekening te geven. De rechter stond die keer niet aan de kant van de bank en zei dat de ABN AMRO de zakelijke bankrekening aan Project C moest verlenen.