Nuloptie afgeschaft in Hoogeveen, weg open voor opening coffeeshop

Hoogeveen was met het hebben van een nuloptie daarmee de enige grote gemeente in Drenthe.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Een motie van de VVD in Hoogeveen om de nuloptie af te schaffen heeft zoals verwacht een meerderheid aan steun gekregen in de gemeenteraad vorige week donderdag. Daarmee ligt de weg open naar de opening van een coffeeshop.

Hoogeveen niet meer enige grote gemeente in Drenthe met nuloptie

De verwachting was er al dat de motie het ging halen, omdat vooraf bekend was dat de fracties van Gemeentebelangen, PvdA, SP, GroenLinks en D66 mede-indiener waren van het voorstel. Samen goed voor 17 van de 29 zetels in de gemeenteraad. Tegen waren de fracties van het CDA, de SGP en Forum voor Democratie.

“Je reguleert de verkoop, waardoor mensen niet ergens anders softdrugs gaan kopen. Dat maakt het veiliger”

“Je reguleert de verkoop, waardoor mensen niet ergens anders softdrugs gaan kopen. Dat maakt het veiliger”, liet Ronald Klok van de VVD weten. “Hoogeveen wordt geen drugshoofdstad, want in de andere grote steden in Drenthe kan het ook al.”

Wel is hij voorstander van strenge regels: “Goede controles op leeftijd, reclame en een maximum op het aantal gram dat mensen kunnen kopen. De wereld verandert, op andere plekken kan het wel. Het is goed om een aantal principes aan de kant te schuiven, voor een relaxter Hoogeveen.”

Hoogeveen was met het hebben van een nuloptie daarmee de enige grote gemeente in Drenthe. De motie werd ingediend vanwege het plan van een inwoner van Hoogeveen om een coffeeshop te openen, dat werd bekend gemaakt op een bijeenkomst van de VVD en GroenLinks.

Burgemeester: plan is uitvoerbaar

De burgemeester Karel Loohuis (PvdA) ziet het plan als uitvoerbaar. Wel stelde hij voor om eerst met een plan van aanpak te komen voordat er beleidsvoorstellen komen: “We willen nadrukkelijk in gesprek gaan met de raad, politie en professionals. Ook is het goed om burgers hierbij te betrekken. Dat moet eerst gebeuren, daarna gaan we het proces van beleid pas in.”

Hij vervolgde: “Het is ook nog niet bekend wie uiteindelijk een coffeeshop gaat beginnen. Iemand die zich als eerste meldt voor een vergunning krijgt die ook niet direct. Er zal een uitgebreide procedure voor komen. Maar zover is het nog niet, eerst moeten we met elkaar in gesprek en de plannen uitdenken.”