Opinie: duurzaamheid mag tijdens het wietexperiment niet uit het oog worden verloren

Tijd om het eens over duurzaamheid te hebben tijdens het aanstaande wietexperiment beargumenteerd Mauro in een opinie stuk.

0
legalisering milieu cannabis cannabis petitie bonaire cannabis industrie luchtwaliteit legalisatie van cannabis JA21 Project C
- Advertentie -

Het duurt nog wel even voordat het Experiment Gesloten Coffeeshopketen echt aan de gang is. Wijzigingen kunnen nog steeds worden toegepast, zoals ook recentelijk is gebeurd en waarna er een AMvB is uitgeschreven. Maar een woord komt eigenlijk bijna nergens terug: duurzaamheid. Behalve de burgemeester van Arnhem dan, die pleitte voor duurzame verpakkingen. Tijd om het daar eens over te hebben.

Duurzaamheid en het Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Goed, het zijn maar 10 kwekerijen die uit de grond gestampt gaan worden tijdens het wietexperiment. Tenzij een bestaand gebouw wordt omgetoverd. Maar in feite betreft het voornamelijk binnenkweek, mits je het kweken in een kas als ‘buitenkweek’ bestempeld. Zover ik weet word er nergens gerept over hoe je de kweekruimtes eigenlijk mag inrichten. Ik vraag me dan ook af of het merendeel toch nog aan de HPS lampen zal gaan, of toch met hun tijd mee zullen gaan en kiezen voor LED.

2.000 watt elektriciteit per vierkante meter

In de Verenigde Staten is het al langer een probleem dat de opkomende cannabisindustrie een behoorlijk grote voetafdruk achterlaat wanneer het aankomt op het milieu. Dat komt aan de ene kant door regelgeving, want als het op federaal niveau legaal was (of er toestemming is om het legaal over de staatsgrenzen te vervoeren), dan kon het vervoerd worden van plekken waar het buiten kan worden gekweekt naar plekken waar het nu dus binnen moet worden gekweekt.

40 keer zo veel wat nodig is voor bladgroenten zoals sla

In de Verenigde Staten zou landelijk 80 procent van de cannabis binnen gekweekt worden met geavanceerde verlichting en optimalisatie ontworpen om de opbrengst van de plant te maximaliseren. Die manier van binnen kweken zou tot 2.000 watt elektriciteit per vierkante meter kan verbruiken. Dat is maar liefst 40 keer zo veel wat nodig is voor bladgroenten zoals sla, wanneer ze binnenshuis worden gekweekt.

Nu kan dat ook veel lager uitvallen als ervoor wordt gekozen om te opteren voor LED verlichting en/of een combinatie van LED verlichting en het kweken in een kas.

Plastic fantastic

Het andere duurzaamheidsprobleem zit ’em inderdaad zoals de burgemeester van Arnhem al zei in de verpakkingen. Ik schreef er in 2018 al eens een CNNBS column over, waar tot mijn blijdschap veel reacties op kwamen en ook daadwerkelijk lokale verandering door kwam. Er zijn coffeeshops overgeschakeld op papieren zakjes, papieren/kartonnen joint kokers en coffeeshopbezoekers gaan met hun eigen bakje/container naar de coffeeshop. Mits de coffeeshop niet voorverpakte zakjes heeft, natuurlijk.

Tot dusver lijken de plannen niet echt toekomst-bestendig

Tot dusver lijken de wietproef plannen niet echt toekomstbestendig. Nu gaat het inderdaad nog maar over 10 kwekerijen, maar als dit experiment moet dienen als voorbeeld voor hoe het later kan worden uitgebreid, dan zijn al wat steken laten vallen.

Het kan beter. En de industrie moet ook uitspreken het beter te willen doen en de daad bij het woord voegen. De ogen zijn gericht op 10 kwekers die hun beste beentje voor moeten zetten om te laten zien dat dit echt de weg vooruit is. Failure is not an option…