Waarom alle gevestigde politieke partijen me teleur stellen op cannabisbeleid

Stem je met een groen hart en dus voor een beter cannabisbeleid, kan je niet gaan voor de beste maar de 'minst slechte' politieke partij tijdens de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen beargumenteerd Mauro Picavet in een nieuwe column.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Je zou het bijna vergeten met de corona crisis nog steeds gaande, maar over een paar maanden gaan we toch echt stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen in Nederland. Inmiddels hebben de meeste politieke partijen al een (concept) verkiezingsprogramma gepresenteerd. Maar stem je met een groen hart, en dus voor de partij met het beste plannen voor cannabis, kan je niet gaan voor de beste maar de ‘minst slechte’.

Waar je in ieder geval niet op moet stemmen

Laat ik maar beginnen met de partijen af te strepen waar je als cannabis liefhebber zeker niet op moet stemmen: CDA, PVV, ChristenUnie en de SGP. Deze partijen zouden het liefst gisteren nog alle coffeeshops sluiten en per direct ophouden met het gedogen van cannabis en over gaan op aanpakken en verbieden.

Gelukkig zijn we bijna af van Madeleine van Toorenburg, alhoewel er nog kans is dat ze plaats neemt in de Eerste Kamer.

D66 dan? Of Groenlinks?

Voor de hand ligt natuurlijk D66, initiatiefnemer van de wietwet en het experiment gesloten coffeeshopketen. “De woorden zijn mooi, maar de daden stellen soms teleur,” schreef columnist Mario Zwart al eerder in een column over D66. “D66 wil geen legalisering van cannabis, maar een opgeleukt gedoogbeleid,” is wat hij concludeert. De partij die graag de stemmen van de cannabis liefhebber zou krijgen, durft de legalisering van thuisteelt niet uit te spreken. Voor de goede orde: legalisering zonder thuisteelt is geen legalisering.

Update, 5 maart 2021: D66 pakt kans om wietwet door Eerste Kamer te leiden parallel aan wietproef

Voor de goede orde: legalisering zonder thuisteelt is geen legalisering

Groenlinks misschien? Ligt ook voor de hand, niet? Groen zit immers al in de naam. Ja, ze zijn voor de legalisering van softdrugs (waarom blijven ze het softdrugs noemen en niet cannabis?). Maar: “Tegelijkertijd zorgen we voor betere voorlichting over drugs, net als over roken en alcohol. Door legalisering ondermijnen we het verdienmodel van de georganiseerde misdaad, beperken we slachtoffers door foute drugs, pakken we brandgevaarlijke wietplantages aan en beperken we de milieuschade van afvaldumping.” Groenlinks zou zich wat meer mogen verdiepen in cannabis en het beter uit te spellen, alhoewel dat bij vrijwel iedere partij het geval is. Zijn ze nu ook voor de legalisering van thuisteelt of niet? Ze reppen enkel en alleen over het aanpakken van brandgevaarlijke wietplantages. Ze willen de brandveilige wietplantages dus laten staan? Daarnaast stemde Groenlinks voor de motie van het blowverbod en verbod bezit op cannabis na 20.00.

Dat deden overigens ook SP, 50plus, PvdA, VVD, vKA en Denk (en natuurlijk SGP, CU, CDA).

De linkse partijen dan, SP en PvdA?

Laten we daar de twee grootste uit de peilingen eens bij pakken: SP en PvdA. Je jou verwachten dat deze linkse partijen ook voor de legalisering van cannabis zijn. De SP schrijft in het verkiezingsprogramma: “De teelt en de verkoop van softdrugs voor de Nederlandse markt gaan we reguleren en legaliseren. Zo kunnen we drugscriminaliteit tegengaan en de veiligheid van drugs beter controleren.”

Terwijl de PvdA zegt: “Legalisering hennepteelt. We gaan verder met de huidige experimenten voor de legalisering van hennepteelt. Er komt een gesloten cannabis-keten waar criminaliteit geen vat op heeft.”

Maar ze stemmen dus wel voor de blowverbod motie. En verder weinig details. Zijn ze nu voor de legalisering ook van thuisteelt? Best belangrijk, zeker voor hun achterban die liever een plantje in zijn tuin zou zetten en daarmee geld besparen in plaats van naar de dure coffeeshop te gaan. Doen ze dat nu al in een huurhuis, kunnen ze op straat worden gezet door de burgemeester en door de woningbouwvereniging op de zwarte lijst.

PiratenPartij heeft het beste, maar krijgt geen zetels. VVD staat op de meeste zetels, maar staat nog met een been in de War on Drugs rhetoriek

Het cannabisbeleid komt het beste aan bod bij de PiratenPartij. Helaas hebben zij nog nooit sinds de oprichting in 2010 een zetel behaald. Ze worden in de meeste peilingen ook niet meegenomen. Ook bij de andere partijen zoals de Partij van de Dieren, 50plus, DENK en FvD zullen ze te weinig stemmen krijgen om invloed te hebben. Een stem daarop is dus bij voorbaat al weggegooid, ondanks dat ze qua drugsbeleid in hun programma’s goed op weg zijn.

In de peilingen de grootste partij, de VVD, maakte recentelijk ook hun softdrugs (cannabis) standpunt bekend in hun verkiezingsprogramma. Na de publicatie concludeerden we al dat de VVD nog met een been in de War on Drugs rhetoriek zit, terwijl ze de uitkomsten van de wietproef afwachten.

Wat ik mis

Ik mis een politieke partij die gewoon zegt dat de cannabisindustrie in Nederland nog voor veel meer opbrengsten kan zorgen voor de BV Nederland mits het wordt gelegaliseerd, mensen aan het werk kan zetten en weer leidend kan worden op wereldniveau. Durf daarnaast trots te zijn op onze coffeeshops.

Daarnaast zouden de partijen expliciet moeten stellen dat die legalisering niet zonder thuisteelt kan gebeuren. Zoals Martio Zwart zegt in zijn D66 column: “Zonder thuisteelt is cannabis niet legaal, dan is er slechts een money grab door bedrijven en overheden.”

Uit goede bron weten we overigens dat de Cannabis Kieswijzer bezig is met een traditionele stemwijzer voor de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021.