Rechter geeft Rabobank weer gelijk: mag bankrelatie Delftse coffeeshops opzeggen

De voorzieningenrechter is het eens met de Rabobank, in dat de ondernemer onvoldoende inzicht heeft gegeven in de herkomst van het gestorte geld.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld

Het is weer raak in de rechtbank. De rechter kiest in een kort geding wederom de kant van de Rabobank, wat eerder ook gebeurde in Rotterdam. Dit keer gaat het over de bankrekeningen van coffeeshops The Game en The Future in Delft.

Rabobank mag bankrelatie Delftse coffeeshops opzeggen

In een korte samenvatting laat de rechtbank weten: “Bank mag bankrekeningen met coffeeshophouder opzeggen. Er is onvoldoende inzicht gegeven in de herkomst van contante stortingen waardoor het risico van witwassen niet kan worden uitgesloten.”

Volgens de bank waren er namelijk 4 ‘red flags’:

  • het hoge bedrag aan contante stortingen;
  • de grote hoeveelheid ongebruikelijke coupures van € 500,00;
  • het gegeven dat eisers actief zijn in de coffeeshopbranche;
  • de sluiting van de coffeeshops op last van de burgemeester.

De Rabobank laat weten dat “Eisers hebben onvoldoende onderbouwde verklaringen gegeven, eerst door hun accountant en na de opzeggingsbrief door hun advocaat. [eiser 1] zou sieraden, horloges, auto’s en Bitcoins hebben verkocht en bedragen hebben ontvangen uit het onderverhuren van zijn huurappartement op Ibiza, maar onderliggende documentatie werd niet aangeleverd. Eisers hebben voor het eerst onderliggende documenten aangeleverd op 1 september 2020 nadat Rabobank hun daarvoor nog een laatste kans had gegeven. Met wat eisers alsnog hebben aangeleverd heeft Rabobank nog steeds niet naar tevredenheid haar cliëntenonderzoek kunnen afronden. Doordat de herkomst van de op de privé-bankrekening van [eiser 1] gestorte gelden niet met documenten is onderbouwd, bestaat het risico dat sprake is van (schuld)witwassen en dat kan en mag Rabobank niet tolereren, aldus Rabobank.”

De voorzieningenrechter is het eens met de Rabobank, in dat de ondernemer onvoldoende inzicht heeft gegeven in de herkomst van het gestorte geld. En daarmee is niet vast te stellen dat het geld is verkregen uit een legale bron, waardoor er het risico van (schuld)witwassen.

Problematisch

Jef Martens vindt het problematisch dat in deze uitspraak coupures van €500,- gezien worden als crimineel geld. “Deze coupures zijn een wettelijk, regulier betaalmiddel en slechts in Nederland geen gebruikelijk goed. In Duitsland heb ik regelmatig contante betalingen gedaan voor o.a. elektronica zoals TV, stofzuiger of geluidsinstallatie waarvoor deze coupures standaard uit sommige geldautomaten komen. Ook in Zwitserland zijn coupures van €100 en €200 zo in de automaat te vinden.”

“(…)Een coffeeshop, platweg een winkel, kan enkel en alleen contant afrekenen met leveranciers(…)”

Ook heeft hij wel een idee waar de druk vandaan komt: “De Nederlandse financiële instellingen staan waarschijnlijk onder verscherpt toezicht op internationaal niveau omdat in Nederland veel internationale bedrijven een brievenbus BV hanteren als constructie om minder belasting te betalen in het land van origine. Daar klagen de banken nooit over, over die transacties die veel verder van de consumentenmarkt staan. Een coffeeshop, platweg een winkel, kan enkel en alleen contant afrekenen met leveranciers. Dus heb je ook een vehikel nodig om dat af te kunnen rekenen, geld in coupures. Geen enkele leverancier wil met een koffer met geld over straat – daartoe word je verplicht als je enkel met €50 euro coupures werkt. En dat zal de handel in vervalst geld niet minder maken.”

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld: een dagvolume cannabis is 1kg, volgens het experiment gesloten coffeeshopketen. We gaan er van uit dat een leverancier níét meerdere keren per week langs komt. We gaan er ook van uit dat een inkoper niet slechts 1 soort cannabis op voorraad heeft. Zo verklaar je dus de tussenopslag (stash) van een coffeeshop. Verder gaan we er van uit dat je per soort cannabis een andere leverancier hebt – specialisatie heeft de voorkeur. Alle voorbeelden hier genoemd gelden ook voor hasjiesj.

Een verkoopprijs voor een gemiddelde kwaliteit cannabis ligt op €10/gram voor de consument. De inkoopprijs in retail is vaak 50% van de verkoopprijs. 1000 gram cannabis voor 1 dag is daarom een interne waarde van 1000*€5 = €5000. Dat is 1 pakje van 100 biljetten van €50. Een zo’n biljet heeft de afmetingen van 140 * 77 * 0,11 mm (via dit mooie verhaal over hoe Cyprus 5 miljard euro in cash kreeg ).

Oftewel voor 1kg cannabis heb je dan 14 cm bij 7,7 bij 1,1 cm nodig aan contanten

Oftewel voor 1kg cannabis heb je dan 14 cm bij 7,7 bij 1,1 cm nodig aan contanten. Koop je dan 7 keer per week materiaal voor je voorraad? Waarschijnlijk niet, dus je zult per te verwachte transactie van 2kg per keer ongeveer uitkomen op: 10 soorten cannabis á 2kg per transactie = 20 bundels aan €50 biljetten. Dat is toch elke keer weer een letterlijke stapel geld. Als het in grotere handelsvolumen gaat (bijvoorbeeld 10kg per keer; ongeveer 20 planten) loopt het helemaal op. Zodoende is het voor koper en verkoper veel gemakkelijker, handzamer en veiliger (ivm vals geld) om met grotere coupures te werken.

Als afsluiter zegt Jef: “Overigens is dit helemaal niet zo raar in de tweedehands automarkt en bijvoorbeeld dierenhandel. Vroeger was er een prachtige beestenmarkt in de stad waar ik ben opgegroeid. Een van de weinige handelsplaatsen van koeien, paarden, schapen en ander kleinvee. De boeren hadden de flappen van fl.1.000,- zo in de zak en rekenden vrolijk ook een kopje koffie bij het lokale café er mee af. Met de invoering van betaalpassen wilde men meer grip krijgen op geldstromen; maar net als bij de belastingdienst en de aantoonbaar doorgeslagen regeldruk gezien de toeslagenaffaire moet het wel uitvoerbaar blijven dat je commercie kan bedrijven.”