Rechter: ICT-problemen rijksoverheid geen geldig argument om alsnog mee te loten wietproef

De voorzieningenrechter heeft het beroep ongegrond verklaart en heeft het verzoek afgewezen om een voorlopige voorziening.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef

De rijksoverheid en ICT-problemen: twee dingen die hand in hand lijken te gaan. Dat was het ook tijdens de periode om je aanvraag in te dienen om mee te loten voor het wietexperiment. Maar het is volgens de rechter geen geldige reden om alsnog mee te mogen loten.

“Verzoeker heeft er zelf voor gekozen om de aanvraag pas op de laatste dag in te dienen”

Dat valt te lezen in een uitspraak van een rechtszaak op 22 januari, een dag nadat een rechter een verzoek afwees van een collectief niet ingelote kwekers af in een kort geding.

De verzoeker stelt dat niet is komen vast te staan dat zijn aanvraag te laat is ingediend. Er zouden ICT-problemen zijn geweest bij het uploaden van de documenten naar het aanvraagsysteem. Zij zouden al voor 24:00 uur het aanvraagformulier en bijbehorende documenten hebben geüpload. Maar door ICT-problemen zou het toch niet zijn gelukt. De documenten zouden 7 minuten na de deadline binnen zijn gekomen.

Daar reageerde de overheid op met:

“Verweerders hebben verder terecht aan verzoeker tegengeworpen dat hij er zelf voor heeft gekozen om de aanvraag pas op de laatste dag in te dienen. Het komt voor eigen rekening en risico van verzoeker dat hij de deadline niet heeft gehaald door de aanvraag op de laatste dag in te dienen; en dat geldt des te sterker inden verzoeker de verwachting had van mogelijke ICT-problemen bij de overheid.”

Voorzieningsrechter: beroep ongegrond, verzoek afgewezen om voorlopige voorziening

Oftewel, kort door de bocht, als de documenten wat eerder waren geüpload had de persoon in kwestie niet tegen mogelijke ICT-problemen opgelopen.

De voorzieningenrechter heeft het beroep dan ook ongegrond verklaart en heeft het verzoek afgewezen om een voorlopige voorziening.

Voor de verdieping, lees ook de uitgebreide analyse van Jef Martens over de huidige stand van het experiment gesloten coffeeshopketen en de lopende bezwaren en kortgedingen.