Rechter: ING mag stoppen met grote bedragen contant geld te laten afhalen aan de balie

Het ophalen van grote bedragen contant geld bij de balie van de bank zou onveilig zijn oordeelde de rechter.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld

We kunnen bijna een aparte categorie maken op deze website die we kunnen vullen met artikelen over de problemen tussen het bankwezen en de cannabisindustrie. Vorige week was het namelijk weer raak met een negatieve uitspraak van de rechter, die oordeelt dat de ING mag stoppen met de mogelijkheid om grote bedragen contant geld af te halen bij de balie van de bank.

Rechter: er zijn alternatieven

Het is niet zo dat hiermee het onmogelijk is gemaakt voor de coffeeshops aangesloten bij de ING om grote bedragen contant geld op te nemen, wat in het huidige gedoogbeleid nodig is om de kwekers of tussenhandelaren mee te betalen.

Het ophalen van grote bedragen contant geld bij de balie van de bank zou onveilig zijn oordeelde de rechter(…)

Het ophalen van grote bedragen bij de balie van de bank zou onveilig zijn oordeelde de rechter en de rechter stelt voor in de plaats daarvan te pinnen of gebruik te maken van een waardetransport die het geld komt brengen. De optie om contant te pinnen zou bij voorbaat al zijn afgewezen door de coffeeshophouder, terwijl er maatwerk mogelijk zou zijn.

Omdat er dus alternatieven zijn volgens de rechter, mag de ING doorgaan met de plannen om vanaf eind maart 2021 het niet meer mogelijk te maken om grote bedragen contant geld binnen bij de balie af te halen. Daarmee is het niet in strijd met de zorgplicht.

Contant geld is een vereiste voor de coffeeshop

In Rotterdam speelde het idee om alleen nog maar pinbetaling toe te staan in de coffeeshops, maar Aboutaleb liet weten dat dit niet mogelijk is. Meerdere coffeeshops hebben al problemen met banken en contant geld is nu eenmaal nodig voor de inkoop.

Om een voorbeeld te geven van een coffeeshop die problemen heeft met zijn bank, neem de coffeeshop uit Rotterdam in Augustus. Die coffeeshop werd namelijk geweigerd bij de Rabobank, waarna de coffeeshophouder naar de rechter stapte. De rechter gaf de Rabobank gelijk in het mogen weigeren van de coffeeshop. Deze specifieke coffeeshop verplichten alleen nog maar pinbetaling te accepteren, dat was erg lastig geweest.