Rens Hoppenbrouwers over de nieuwe cannabis hoofdstad van Europa: Barcelona

Nieuwe column door Rens Hoppenbrouwers over de nieuwe cannabis hoofdstad van Europa: Barcelona en haar Cannabis Social Clubs.

0
Barcelona cannabis social clubs cultuur Rens Hoppenbrouwers
Foto: Rens Hoppenbrouwers

Toen ik 6 jaar geleden voor de eerste keer mee ging naar Spannabis in Barcelona met het team van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, waaronder collega Mauro Picavet en Derrick Bergman, was ik direct verkocht. De Spaanse zon, de overheerlijke tapas op elke hoek van iedere bar, natuurlijk de mooie vrouwen maar het belangrijkste: de nieuwe cannabis hoofdstad van Europa.

Barcelona is de nieuwe cannabis hoofdstad van Europa

Barcelona cannabis social clubs cultuur Rens Hoppenbrouwers
Foto: Rens Hoppenbrouwers

Inmiddels is het een jaarlijkse traditie geworden: de trip naar Barcelona voor de grootste Europese cannabisbeurs, Spannabis. Deze beurs is in 2002 ontstaan en is uitgegroeid tot grootste cannabis lifestyle expositie van Europa. Vanuit alle windstreken komen cannabis enthousiasten in maart naar de stad van Gaudi en de Sagrada Familia om oude bekenden weer te ontmoeten, nieuwe genetica te bemachtigen en de hele week te genieten van de befaamde Cannabis Social Clubs met daarin vaak de allerlekkerste nieuwe producten om uit te proberen.

Voor mij persoonlijk was het ieder jaar ook weer ontzettend leerzaam en leerde ik iedere keer weer nieuwe mensen kennen. Ook was het voor mij ieder jaar de uitdaging om de beste Cannabis Social Club te vinden, of de afgelopen jaren bezochte clubs weer even te bezoeken om hallo te zeggen. Het voelde elk jaar weer opnieuw als thuiskomen.

Het voelde elk jaar weer opnieuw als thuiskomen

De Cannabis Social Clubs zijn voor mij enorm bijzonder

De Cannabis Social Clubs zijn voor mij enorm bijzonder. Niet alleen zijn ze allemaal ontstaan door pioniers die in principe hun eigen regels moeten maken, maar het is elke keer weer een enorm avontuur wanneer je er een voor de eerste keer gaat bezoeken. Nadat je met veel moeite het adres hebt bemachtigd en je eindelijk voor de aangewezen deur staat, ontstaat vaak de twijfel. Vaak is het namelijk een simpele witte of neutrale kleur deur die echt midden in een straat zit vol met flats en winkels. Naast de deur zit vaak een grote bel of een intercom. Praktisch elke keer denk ik dat ik totaal verkeerd zit, en ga aanbellen bij een wildvreemd persoon die totaal geen idee heeft waarom ik voor zijn deur sta.

Maar wanneer eenmaal die deur wordt geopend, dan gaat er vaak een hele wereld voor je open. Achter deze eenvoudige deur schuilen vaak de mooiste, luxueuze clubs die je ooit hebt gezien. Het interieur is vaak erg modern omdat de meeste clubs redelijk nieuw zijn, en niet langer dan 10 jaar bestaan. Dit resulteert in de heerlijke zit plekken met zachte banken of riante stoelen waarbij je echt als een koning je cannabis kan consumeren.

Barcelona cannabis social clubs cultuur Rens Hoppenbrouwers
Foto: Rens Hoppenbrouwers

Ook het feit dat de clubs met een dubbele deur systeem werken, als is het meer voor hun eigen veiligheid in verband met de politie, zorgt ervoor dat je amper tot geen cannabis geur ruikt als je op straat loopt. Zodat mensen die niet van de geur van cannabis houden, hier niet mee worden geconfronteerd. Dit concept lijkt mij een stuk vriendelijker en beter te werken dan de huidige coffeeshops in Nederland. Amsterdam kan hier al helemaal een voorbeeld aan nemen.

Barcelona cannabis social clubs cultuur Rens Hoppenbrouwers
Foto: Rens Hoppenbrouwers

Bloeiende cannabis cultuur in Barcelona inspireert

Deze bloeiende cultuur in Barcelona met betrekking tot ons mooie plantje inspireert mij zeer. De ontwikkelingen gaan daar ontzettend snel, en dit is iets wat ik regelmatig met mijn eigen ogen en longen wil ervaren. Ook is deze stad ontzettend interessant voor bepaalde evenementen die ik daar wellicht wil organiseren, mocht de tijd daarvoor rijp zijn. Wanneer dit mogelijk is en deze dingen gaan gebeuren, zal ik jullie hier zeker over updaten. Stay tuned!

Rens Hoppenbrouwers kan je volgen op Instagram, Twitter en je kunt onze podcast terug luisteren.