South Dakota gaat in november weer stemmen over cannabis legalisatie

Nadat een eerder referendum als ongrondwettig werd verklaard, wordt er in november wederom over cannabis legalisering in South Dakota gestemd.

0
South Dakota
- Advertentie -

Voor de tweede opeenvolgende verkiezing zullen kiezers in South Dakota beslissen over de legalisatie van cannabis voor volwassenen van 21 jaar en ouder.

South Dakota gaat wederom stemmen over de legalisatie van cannabis in november

Vertegenwoordigers van de groep South Dakotans for Better Marijuana Laws zeiden eerder deze week dat de staatssecretaris had bevestigd dat de activisten het benodigde aantal handtekeningen hadden verzameld om de maatregel op de ballot van november te plaatsen.

“We zijn erg blij dat we ons hebben gekwalificeerd voor de stemming en we zijn iedereen die onze petities heeft ondertekend, onze vrijwilligers, ons personeel en onze supporters enorm dankbaar”, zei SDBML-directeur Matthew Schweich in een reactie. “We kijken ernaar uit om in november op de stembus te staan ​​en we zijn ervan overtuigd dat we opnieuw kunnen winnen en de wil van de bevolking van South Dakota kunnen herstellen.”

Wat het wetsvoorstel zou betekenen voor inwoners van South Dakota

Maatregel 27 zou volwassenen toestaan om beperkte hoeveelheden cannabis te bezitten (maximaal één ounce, 100 gram dus), thuis te kweken (maximaal drie volwassen planten) en/of over te dragen zonder vergoeding. De maatregel is niet bedoeld om een ​​regelgevend kader vast te stellen voor de vergunde productie en verkoop in de detailhandel van cannabis.

Voorstanders beperkten de reikwijdte van de maatregel nadat een eerdere, uitgebreidere maatregel door de Hoge Raad van de staat was vernietigd.

In november 2020 besloot de meerderheid van de kiezers in South Dakota voor een afzonderlijke door burgers geïnitieerde referendum te kiezen die het bezit voor volwassenen en de verkoop van cannabis onder licentie legaliseert. Kort na de stemming faciliteerde de Republikeinse gouverneur Kristi Noem het proces om de wet als ongrondwettelijk te bestempelen. Rechters van het Hooggerechtshof van South Dakota oordeelden uiteindelijk met 4 tegen 1 dat het amendement “in strijd was met het vereiste van één onderwerp in de grondwet van South Dakota.” Een door het Huis goedgekeurd wetsvoorstel om de cannabismarkt voor volwassenen in South Dakota te legaliseren, werd in februari in de Senaat verworpen.

“Het is een bewijs van de steun van de basis die bestaat voor legalisatie in South Dakota(…)”

De adjunct-directeur van NORML, Paul Armentano, zei in een reactie: “Het is een bewijs van de steun van de basis die bestaat voor legalisatie in South Dakota dat voorstanders succesvol waren in hun poging om de legalisatiekwestie opnieuw aan de kiezers voor te leggen. De meeste South Dakotans zijn, net als de meeste kiezers elders, tegen het idee om volwassenen te criminaliseren alleen voor het bezit en gebruik van cannabis en we zijn ervan overtuigd dat ze opnieuw hun stem zullen laten horen in de stembus.”

Kiezers in verschillende andere staten, waaronder Maryland en Missouri, zullen ook in november over de kwestie beslissen.

Eerder deze week legaliseerde Rhode Island als 19e Amerikaanse staat cannabis.