Stekkenvirus HpLVd uit Californië gaat inmiddels ook rond in Europa

Het stekkenvirus breidt uit over de hele wereld en is overdraagbaar van de ouderplant naar het zaad dat het produceert. Het is al geconstateerd in Europa en Nederland.

0
hplvd wietproef project c etten leur heerhugowaard
- Advertentie -

Het is al een tijdje bekend dat er vanuit Californië (dat cannabis legaliseerde) van alles illegaal deze kant op komt: van gewoon wiet om hier bijvoorbeeld in de coffeeshops te verkopen tot zelfs levende cannabis stekken. Omdat ze in de VS tegenwoordig meer vrijheid hebben om te doen en laten met de plant wat ze willen, gaat de ontwikkeling qua genetica dan ook razendsnel. Het is in Nederland dan ook niet meer bij te houden, dus wel begrijpelijk dat er andere methodes worden gezocht om dat gat te dichten. Maar het heeft wel consequenties: het stekkenvirus dat al langer rond ging in Californië waart ook rond in Europa.

Virus gaat al rond sinds de start van dit millennium

Toen ik hier over hoorde, heb ik het direct op mijn lijstje gezet om eens te onderzoeken en te kijken of ik er meer over kon vinden. En ja, uiteindelijk vond ik een artikel op Cannabis Business Times. Ik quote, vrij vertaald:

Ongeveer 20 jaar geleden (nb: dit is geschreven in 2021) begon ik afwijkingen en ongebruikelijke tekenen en symptomen op te merken bij cannabisplanten in meerdere faciliteiten in meerdere staten, te beginnen in Californië. De symptomen waren veelvoudig: bladeren waren zijwaarts gebogen, sommige vertoonden verkleuring alsof ze vaag geel waren geverfd. Samen met andere vreemde misvormingen bij nieuwe jonge groei, waren de symptomen in het extreme geval verminderde opbrengsten tot 50% in combinatie met een aanzienlijke daling van zowel potentie (THC-gehalte) als aromatische eigenschappen (terpeengehalte).

De auteur in kwestie legde het voor aan cannabis expert Robert C. Clarke. En die kwam met een theorie dat het wel eens een virus kon zijn. Het was ook niet zomaar weg. Vrij vertaald, vervolgt de auteur:

“Gedurende de volgende 20 jaar bleef ik dezelfde symptomen zien in verschillende tuinen in meerdere staten, maar ik kon nooit bevestigen wat het was. Ik hoorde het gehypostatiseerd worden als hennepstreakvirus en vervolgens als Sunn-hennepmozaïekvirus, maar geen van deze werd ooit op enigerlei wijze bevestigd. Ik heb gehoord dat anderen hun ervaringen met soortgelijke symptomen beschrijven als een infectie met een brede mijt en een ‘genetische afwijking’, die geen van beide correct zijn.

Toen hoorde ik een paar jaar geleden een term die werd gebruikt om de symptomen te beschrijven waarvan ik al jaren getuige was: “dudders disease” of “dudding disease.” Hoewel de termen populairder werden, heb ik er altijd problemen mee gehad – ik geloofde dat wat deze symptomen veroorzaakte niet nieuw was, dat het al een naam had en daarom geen nieuwe nodig had.

Het stekkenvirus breidt uit over de hele wereld en heeft inmiddels een naam: hop latent viroid (hop latente viroïde) of kortweg HpLVd

Het zorgde niet alleen voor problemen in Californië, maar het verspreide zich over de hele wereld zoals ik al uitlegde in het begin van het artikel. De auteur vervolgt:

Hoewel slechts enkelen het risico zouden nemen om het toe te geven, werden er in 2015 duizenden mogelijk met virussen of viroïden geïnfecteerde klonen vanuit Californië naar elke opkomende legale cannabismarkt in de VS verzonden – zo werd een op Californië gericht probleem een ​​nationaal probleem. een. Als geïnfecteerde klonen nieuwe legale markten betreden, zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot het verlies van veel cultivars en tot kwaliteitsproblemen op die nieuwe markten. Allemaal omdat het gemakkelijker was om Californische klonen naar het oosten te sturen dan te beginnen met zaad.”

Zo ook in Canada, waar ze dankzij de legalisatie ook de tijd en moeite namen om dit virus te bestuderen. Het beestje kreeg een naam: hop latent viroid (hop latente viroïde) of kortweg HpLVd.

Dat niet alleen, de onderzoekers vonden ook dat HpLVd overdraagbaar is van de ouderplant naar het zaad dat het produceert: als de moeder geïnfecteerd is, is het zaad dat ook.

Gearriveerd in Europa en Nederland

Zeer problematisch dus. Persoonlijk ken ik kwekers in Europa en dus ook Nederland die ook last hebben van dit HpLVd virus. En ook de legale markt is niet veilig. Net zoals met het coronavirus wordt het dus testen, testen, testen…

Voor foto’s van het fenomeen, zie hieronder. Foto’s met dank aan getroffene.