Studie: je rookt niet de bloem, maar het fruit van cannabis

De Franse onafhankelijk wetenschapper Kenzi Riboulet-Zemouli publiceerde recentelijk zijn eigen studie, waarin hij concludeert dat alle beoordeelde cannabis lexica zwakke, dubbelzinnige of inconsistente termen gebruiken.

0
croptober sterke wiet in nederland
- Advertentie -

Er gaat een boel fout bij het gebruiken van termen en benamingen wanneer het aankomt op cannabis. Zo zouden bijvoorbeeld de bekende termen ‘Sativa’ en ‘Indica’ volgens vooraanstaande cannabis wetenschapper Ethan Russo niet gebruikt mogen worden, omdat ze nergens op slaan legt hij uit in een studie. De Franse onafhankelijk wetenschapper Kenzi Riboulet-Zemouli publiceerde recentelijk zijn eigen studie, waarin hij concludeert dat alle beoordeelde lexica zwakke, dubbelzinnige of inconsistente termen gebruiken. Er is op alle niveaus onvoldoende wetenschappelijke basis voor termen en concepten met betrekking tot cannabis.

Een daarvan is de term ‘flowers’, of bloemen in het Nederlands, wat veel in Engelstalige gebieden wordt gebruikt voor het deel van de cannabisplant wat je kunt oproken. Volgens Kenzi roken we het fruit van de cannabisplant en niet de bloemen.

Alle beoordeelde lexica gebruiken zwakke, dubbelzinnige of inconsistente termen

Doel van de studie was een samenhangende nomenclatuur vaststellen van producten die cannabinoïden bevatten. Het onderzoek werd uitgevoerd parallel aan de driejarige beoordeling van cannabisderivaten door de Wereldgezondheidsorganisatie, waar eind vorig jaar door de VN mee werd ingestemd. Het toepassingsgebied is beperkt tot cannabisproducten die bedoeld zijn voor menselijk gebruik (interne en plaatselijke consumptie). De studie is voornamelijk ingebed in farmacognosie en omvat een breed scala aan wetenschappelijke en grijze literatuur, volkskennis, archieven, farmacopeeën, internationaal recht, veldfarmacie, klinische gegevens en gegevens over kruidengeneeskunde, onder een filosofisch onderzoek. Generieke en cannabisspecifieke nomenclatuurlijke kaders worden vergeleken om te bepalen in hoeverre ze samenvallen of conflicteren.

Er is op alle niveaus onvoldoende wetenschappelijke basis voor termen en concepten met betrekking tot cannabis

Kenzi vond dat alle beoordeelde lexica zwakke, dubbelzinnige of inconsistente termen gebruiken. Er is op alle niveaus onvoldoende wetenschappelijke basis voor termen en concepten met betrekking tot cannabis. Er bestaat geen deugdelijke classificatie: huidige modellen zijn in conflict door eigenaardige, gedeeltelijke, verouderde of utilitaire schema’s te gebruiken om de buitengewoon talrijke en diverse afgeleiden van de cannabisplant te ordenen. In wet en beleid werd geen duidelijke of ondubbelzinnige grens tussen kruiden- en niet-kruidengeneesmiddelen, noch natuurlijke en synthetische cannabinoïden gevonden; de huidige gebruikte nomenclaturen hebben updates nodig. In de wetenschap ziet het botanische Cannabis-lexicon de parthenocarpie over het hoofd, en er blijft grote onenigheid bestaan ​​over de taxonomie en systematiek van de plant; chemisch onderzoek moet verschillen in soorten tussen synthetische cannabinoïden aanpakken; farmacopeeën bevatten weinig informatie met betrekking tot cannabis en zijn het niet eens over bredere klassen van kruidengeneesmiddelen, waarbij veel bekende cannabismedicijnen vrijwel niet worden omarmd. Aangezien bestaande producten en verbindingen niet op een evidence-based manier kunnen worden gecategoriseerd, zal de verwarring waarschijnlijk toenemen als nieuwe cannabinoïde verbindingen en genetische en biotechnologische modificaties toenemen.

Studie stelt een update van termen op verschillende niveaus voor

Concluderend is de onduidelijkheid alomvattend: voor patiënten, artsen en toezichthouders.

onduidelijkheid alomvattend voor patiënten, artsen en toezichthouders

De studie stelt een update van termen op verschillende niveaus voor. Het wijst op hiaten in morfologische beschrijvingen in de botanie en farmacognosie en op de behoefte aan een metafysisch adres van cannabinoïden. Verkrijgingsmethoden worden geïdentificeerd als een gemeenschappelijk criterium om producten te onderscheiden; de weg vooruit suggereert een wederzijds exclusief nomenclatuurlijk patroon gebaseerd op de kleinste gemene deler van verkrijgingsmethoden. In de context van een toenemend aantal cannabisproducten dat wordt geconsumeerd (hetzij via medisch recept, gebruik door volwassenen, ‘hennep’-levensmiddelen en cosmetica of andere doeleinden), kan deze studie bijdragen aan onderzoek, bijdragen aan transparante etikettering van producten, consumentenveiligheid en bewustmaking, geneesmiddelenbewaking, medische zorgstandaarden en een update van de benaderingen voor preventie en schadebeperking.

Het kan ook het regelgevingsbeleid rond cannabis, zijn derivaten en andere cannabinoïde-bevattende producten beter informeren.

Cannabisindustrie.nl is een Patron van Kenzi Riboulet-Zemouli. Ook Kenzi en onafhankelijk onderzoek steunen naar cannabis? Dat kan via Patreon!