- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Analyses Studie: farmaceutische bedrijven verliezen miljarden door legalisatiegolf VS

Studie: farmaceutische bedrijven verliezen miljarden door legalisatiegolf VS

De legalisatie van cannabis in een Amerikaanse staat doet de verkoop van farmaceutische bedrijven met gemiddeld $ 3 miljard verminderen volgens een nieuwe studie.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Volgens een nieuwe studie die vorige week werd gepubliceerd in PLOS ONE zorgt de legalisering van cannabis in verschillende Amerikaanse staten ervoor dat farmaceutische bedrijven miljarden verliezen omdat de bevolking cannabis gebruikt als alternatief voor conventionele farmaceutische drugs.

Legalisatie van cannabis in een Amerikaanse staat doet verkoop van geneesmiddelenfabrikanten met gemiddeld $ 3 miljard verminderen

De wetenschappers onderzochten hoe de legalisering van cannabis tussen 1996 en 2019 de beursrendementen van beursgenoteerde generieke en merkfarmaceutische bedrijven beïnvloedde en ontdekten dat de rendementen 10 dagen na legalisatie 1,5-2% lager waren.

Het rendement daalde als reactie op zowel medicinale cannabis legalisatie als recreatieve, voor zowel generieke als merkgeneesmiddelen. Beleggers anticiperen dat één enkele legalisering van cannabis de jaarlijkse verkoop van geneesmiddelenfabrikanten met gemiddeld $ 3 miljard doen verminderen.

Verder schrijven ze, vrij vertaald:

Door de toegang en dus het gebruik uit te breiden, kan legalisatie cannabis in staat stellen te concurreren met conventionele geneesmiddelen. Cannabis is grotendeels niet-patenteerbaar en kan zich gedragen als een nieuwe generieke deelnemer na medische legalisatie, wat ertoe leidt dat sommige individuen andere drugs vervangen door cannabis. In tegenstelling tot een conventionele nieuwe generieke drug, is cannabisgebruik echter niet beperkt tot een enkele of een beperkte reeks voorwaarden. Dit betekent dat cannabis als nieuwkomer op veel verschillende drugsmarkten tegelijk fungeert.

Hoewel een daling van 1,5-2 procent in het rendement van geneesmiddelenbedrijven misschien niet veel lijkt voor de lucratieve farmaceutische industrie, zeiden de auteurs van de studie dat het verschil ‘statistisch significant is en aanhoudt gedurende de 20 werkdagen na legalisatie.’

“We vinden dat de gemiddelde verandering in de marktwaarde van een bedrijf per legalisering $ 63 miljoen is, met een totale impact op de marktwaarde van alle bedrijven per legalisering van $ 9,8 miljard”, aldus de studie.

Er zijn echter beperkingen aan de studie die de auteurs beschrijven:

De economische betekenis van een geschat verlies van $ 9,8 miljard aan marktwaarde tussen bedrijven per cannabis legalisering is extreem groot, maar onze resultaten moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd. Een belangrijke beperking is dat we beleggers modelleren als rationeel, wat de economische betekenis van onze resultaten kan overdrijven. Ten tweede zijn we beperkt tot beursgenoteerde bedrijven en legalisatie-evenementen in het verleden. Ten derde merken we op dat schattingen gevoelig kunnen zijn voor onze keuze om 150 tot 50 dagen vóór de legalisering te gebruiken. Ten slotte verwachten we dat er meetfouten zullen zijn als gevolg van heterogeniteit in de legalisatie en daaropvolgende regelgevingsprocessen.

“Voor particuliere en openbare medicijnfabrikanten verwachten we dat de reactie op legalisatie investeringen en marketing omvat”, concludeert de studie, daarbij verwijzend naar het feit dat Pfizer miljarden heeft uitgegeven om een ​​”biotechbedrijf te verwerven dat zich richt op cannabinoïde-achtige therapieën.”

“Farmaceutische bedrijven hebben aanzienlijke lobby-inspanningen en dollars besteed aan het bestrijden van de legalisering van cannabis”, gaat het verder. “Dit zijn tekenen dat de farmaceutische industrie vanuit een marketingperspectief momenteel ver verwijderd is van een [Food and Drug Administration]-goedgekeurd therapeutisch equivalent, en dit zou kunnen verklaren waarom farmaceutische bedrijven minder moeite hebben gedaan om doktersbezoeken nauwkeurig te beschrijven.”

“Als we verder kijken dan de effecten voor verschillende populaties van belanghebbenden, suggereert ons onderzoek dat cannabis een nuttig hulpmiddel kan zijn om de concurrentie op de Amerikaanse drugsmarkten te vergroten”, aldus de auteurs.

Big Pharma wordt al jaren gezien als een van de grote tegenstanders van de legalisering van cannabis door het gros van de cannabisliefhebbers. Deze studie lijkt dus aan te tonen waarom.

- Advertentie -

Exit mobile version