Terugkijktip: VPRO Tegenlicht over big data op de aandelenbeurs

Tegenlicht van de VPRO ging gisteren over big data op de aandelenbeurs. Een kijktip voor geïnteresseerden in (cannabis) aandelen.

0

Wie gisteravond lineaire televisie zat te kijken, kwam wellicht het meestal uitstekende documentaire programma Tegenlicht van de VPRO tegen over big data op de aandelenbeurs. Aandelen zijn steeds populairder geworden en gezien vele lezers aandelen hebben, danwel in cannabis bedrijven of andere bedrijven, leek het me dan ook vanzelfsprekend om deze aflevering te tippen.

Big data steeds belangrijker op de aandelenbeurs

Zoals ze zelf schrijven op de website:

Beleggen is populair. Maar de eindeloze datastromen die we met zijn allen genereren hebben de dynamiek op de aandelenbeurs veranderd. Wie heeft daarvan het meeste profijt?

De aandelenbeurs hoort een gelijk speelveld te zijn: iedereen heeft dezelfde informatie. Maar ongemerkt hebben terabytes aan data hun intrede gedaan op de aandelenbeurs. Slimme bedrijven duiken in de berg data die over ons wordt verzameld, om zo eerder dan de rest van de markt te kunnen zien wat de omzet van Apple is, of het aantal abonnees van Netflix. VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van ‘alternative data’, om te kijken wie er wint op de beurs, en wie niet.

Soms kruisen de cannabisindustrie en big data ook, bijvoorbeeld wanneer we berichten over Akerna (NASDAQ:KERN), wat een software bedrijf is dat gespecialiseerd is in software voor de legale cannabis detailhandel in de Verenigde Staten.

Ik vond het persoonlijk dan ook zeer de moeite, maar ik ben ook wel fan van Tegenlicht. Terugkijken doe je via NPO Start of via de Tegenlicht website.

Kijk ook naar The Big Short

Waarschijnlijk heb je de film The Big Short al gezien, of zelfs het boek gelezen waar het op is gebaseerd, maar zoniet is ook dat wel een aanrader. The Big Short gaat over een klein groepje beleggers op Wall Street dat de crash in 2008 ziet aankomen en daar gigantisch veel geld aan verdiend. Maar belangrijker aan de film is dat ze op hele simpele taal de ingewikkelde materie uitleggen en dat laten uitleggen door beroemdheden zoals Mila Kunis, waardoor je er wel degelijk iets van mee krijgt. Ook als leek.