Wie brengt als eerste de THC naar de HTC in Eindhoven?

Het zal je niet zijn ontgaan dat Eindhoven dé technologiestad is. Mauro Picavet ziet kansen voor een opbloeiende cannabisindustrie.

0
Eindhoven
Foto: Kari Kola & Ivo Schoofs tijdens GLOW 2020.
- Advertentie -
Dutch Passion
PCN Symposium

Denk je aan Eindhoven, dan denk je aan Philips, PSV en Brainport. De regio staat vol met waardevolle bedrijven voor de Nederlandse economie. Het is zelfs meerdere keren uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld. Maar wanneer gaan Brainport en de cannabisindustrie eens de degens kruisen vraag ik me af met mogelijk baanbrekende gevolgen?

Wanneer gaan Brainport Eindhoven en de cannabisindustrie eens de degens kruisen?

Eigenlijk is de titel van deze column een verbastering van het Engelstalige gezegde uit de cannabiscultuur: “You can’t spell healthcare without THC”. Nu sluit dat toevallig ook wel aan op het huidige Philips. Immers, op hun eigen site schrijven ze dat inmiddels de gezondheidszorgtak 42% van de totale omzet genereert. Maar dat het bedrijf mogelijk huiverig is na de laatste affaire, is begrijpelijk.

Dat betekent niet dat ze zich niet meer bezig houden op de cannabismarkt. Zo stonden ze in 2019 nog met Signifiy op de grootste B2B cannabisbeurs van de wereld: MJBIZCON in Las Vegas.

Een van hun concurrenten, Osram, adverteert sinds dit jaar daarnaast op deze site. Hoe lang nog totdat Philips, danwel Signify zich melden?

Gaat verder dan lampen en planten

De kansen zitten niet alleen in de lampen natuurlijk. Zo wordt er ook op Wageningen University R&D onderzoek gedaan door middel van gecontroleerde teelt van cannabis. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

de mogelijkheden zijn eindeloos

Waarom zouden we in Nederland niet de perfecte verdamper weten te ontwerpen en liefst ook nog te produceren? En zo kwam ik in een Eindhovense coffeeshop een paar jaar geleden iemand tegen die bezig was met het design voor de perfecte manier om mensen te testen op cannabisgebruik. As we speak verliezen er mensen hun rijbewijs doordat ze THC aanwezig hebben in hun lichaam, terwijl ze al lang niet meer onder invloed waren.

Maar denk ook aan de ervaring die is opgedaan in de regio bij het begeleiden van start-ups. Op de website van Brainport valt te lezen:

“Met een sterke hightech maakindustrie, een bijzondere designsector en een uniek samenwerkingsmodel. De kennisintensieve maakindustrie kenmerkt zich door productie in kleine volumes van technisch complexe producten. Daarnaast is er een levendige creatieve industrie met volop ruimte voor innovatieve start-ups.”

Allemaal termen waar de cannabisindustrie wel warm voor loopt. Want ook de designsector is gigantisch belangrijk voor Eindhoven. ‘We’ hebben dan ook de Design Academy en de Dutch Design Week (DDW) om dat nog eens extra te benadrukken.

Anders wil ik persoonlijk wel de eerste zijn

Tenzij een iemand anders of een bedrijf zich geroepen voelt, spreek ik graag de ambitie uit om zelf de eerste te zijn die nadrukkelijk de cannabisindustrie en Brainport Eindhoven met elkaar verbindt. Door onder andere dit medium evenals een paar andere initiatieven te combineren tot een zogenaamde incubator waar de kennis in huis is om van ieder goed idee werkelijkheid te maken. Voor nu is het op de lange baan geschoven, maar u kunt altijd contact opnemen natuurlijk als u die visie deelt.

Cannabis Industrie Awards 2022