Filmrecensie: The Marijuana Conspiracy (2020)

Mauro zag The Marijuana Conspiracy film en maakte een resensie van het waargebeurde verhaal van een tiental uitsluitend jonge vrouwen dat 98 dagen lang iedere dag twee steeds sterker wordende joints in de avond moest roken.

0
- Advertentie -
Dutch Passion

Normaal doen we op deze website niet zomaar een recensie van een film (behalve de zes-delige documentaireserie ‘Cannabis’ dan), maar toen ik de film The Marijuana Conspiracy (uit 2020, maar eigenlijk pas echt verschenen in 2021) zag, bedacht ik me halverwege dat het wel de moeite zou zijn om deze film aan te prijzen.

The Marijuana Conspiracy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal

De trailer maakte me niet heel warm, maar het was eigenlijk een VICE interview met een van de hoofdpersonen uit het waargebeurde verhaal dat me de film op mijn lijstje deed zetten. En het was zaterdagavond en ik had al een tijdje geen film gezien, dus waarom niet.

98 dagen lang iedere dag twee steeds sterker wordende joints in de avond roken

Het verhaal gaat over een experiment uitgevoerd in opdracht van de regering Trudeau (ja, de vader van de huidige premier Justin Trudeau) door de Canadese overheidsinstelling Addiction Research Foundation (ARF, tegenwoordig Centre for Addiction and Mental Health). De groep van een tiental uitsluitend jonge vrouwen moest 98 dagen lang iedere dag twee steeds sterker wordende joints in de avond roken. Ook was er een controlegroep.

Al snel wordt duidelijk dat er van alles mis is met de opzet van het experiment. De ARF ziet het experiment namelijk graag falen (waar hebben we dat vaker gehoord?), maar de eerste resultaten uit het experiment zijn direct positief.

Jaren 70: veel roken, drinken en homofobie

Maar juist de ARF wordt in beeld gebracht terwijl ze in jaren 70 stijl (denk Mad Men) de hele dag door roken en alcohol drinken. Daarnaast speelt er ook de kwestie van de homosexualiteit, waar nog niet lang voordat dit experiment plaatsvond de doodstraf in Canada op stond. Een van de dochters van de leiders van het experiment blijkt namelijk op vrouwen te vallen en hij blijkt een enorme homofoob, zo blijkt uit de gesprekken met een lesbische werknemer.

Die had het al zwaar met de jonge vrouwen uit het experiment, maar door deze ervaring herkent deze vrouw behorende tot een minderheid (lesbiennes) de ervaring die cannabis consumenten ervaren.

En dat deet me dan ook direct aan de uitspraken van Louk Hulsman op het Cannabis Tribunaal denken:

“Criminaliteit is op zichzelf natuurlijk helemaal niks verkeerd. Het was crimineel om Joden niet aan te geven, het was crimineel om homoseksuele handelingen te verrichten: ontzettend veel dingen waren crimineel. Dus criminaliteit zegt werkelijk niets over de vraag of iets goed of verkeerd is”

Hoe het afloopt zal ik niet verklappen, maar wat we er uit leren is dat ook al is er budget voor de praktijkuitvoering van het experiment, als er geen geld is voor de analyse (of dat wordt ineens beperkt) dan komt er niets van terecht.

De conclusie verklap ik wel al van het experiment: ‘as long as people don’t take elephant doses, the economy won’t go to pot.’

Afsluiten doe ik deze filmrecensie van The Marijuana Conspiracy (2020, IMDB) met dezelfde quote als de film:

“Booze ruins more people’s lives and families than pot ever well. And it’s legal.”