Israëlisch bedrijf claimt technologie te hebben ontwikkeld om cannabissoorten te identificeren

Het Israëlische bedrijf Tikun Olam Cannbit claimt technologie te hebben om cannabissoorten nauwkeurig en betrouwbaar te identificeren.

0
Aphria Canndoc Israël CBD

De mogelijkheid om cannabissoorten nauwkeurig en betrouwbaar te identificeren wordt reeds tientallen jaren beschouwd als een ‘heilige graal’ in de cannabis wereld. Het Israëlische bedrijf Tikun Olam Cannbit claimt in een persbericht dat het die technologie nu heeft ontwikkeld. Dat is ze gelukt door de karakterisering van de genetische vingerafdrukken op basis van de DNA-sequentie van elke cannabisplant. Het systeem heeft de toepasselijke naam gekregen ‘Cannabis Genetic Fingerprinting’ of ‘CGF’.

Cannabis Genetic Fingerprinting: cannabissoorten betrouwbaar identificeren

De karakterisering van vingerafdrukken door dit systeem wordt gedaan door de genetische diagnose van een verscheidenheid aan unieke sequenties langs het genoom van de cannabisplant, gebaseerd op een aantal opeenvolgende genetische technologieën. De genetische vingerafdruk is eigenlijk een biologische en volledig natuurlijke streepjescode (niet-GMO), die de plant gedurende zijn volledige levenscyclus begeleidt, en in sommige gevallen tot in het eindproduct.

Het CGF-systeem zal naar verwachting als een substantiële ‘game changer’ in de cannabisindustrie gaan gelden(…)

Het CGF-systeem zal naar verwachting als een substantiële ‘game changer’ in de cannabisindustrie gaan gelden, en ook een norm stellen in termen van identificatie van soorten, genetische stabiliteit, uniformiteit (vermindering van de afwijkingsbereiken in het profiel van actieve ingrediënten), herhaalbaarheid en dus resulterend in verbeterde ‘therapeutische continuïteit’, IP-registratie en bescherming, het beheer van de soortenbank van de organisatie en het volgen van cannabissoorten in de toekomstige cannabismarkt.

De technologie kan dus aan de ene kant helpen om een heleboel onzin de cannabisindustrie uit te krijgen, maar aan de andere kant is dit het opzetje voor de welvarende bedrijven om nog rijker te worden.

Heilige graal?

Dit vermogen om soorten nauwkeurig en onafhankelijk te identificeren, wordt al decennia lang beschouwd als een ‘heilige graal’ van de cannabiswereld. Een wereld die bestaat uit duizenden soortjes, zonder de mogelijkheid om op een objectieve manier te identificeren welke welke welke zijn, of om effectief soortjes in de tijd in de mondiale ruimte op te sporen en te volgen.

Tot op de dag van vandaag is de identificatie van cannabisplanten gebaseerd op de karakterisering van de waarneembare gemeten eigenschappen

Tot op de dag van vandaag is de identificatie van cannabisplanten gebaseerd op de karakterisering van de waarneembare gemeten eigenschappen. Eigenschappen zoals planthoogte, kleurtoon van het blad, stengel-diameter, het gemeten actieve ingrediëntenprofiel en nog veel meer uitgesproken en variabele kenmerken. De eigenschappen van de plant variëren echter in feite, afhankelijk van honderden externe variërende factoren, die geen verband houden met de plant zelf of zijn identiteit. Factoren in het niveau van omgevingscondities, teeltmethoden, opslag, maar ook metingen en procedures. Factoren als verlichting en straling, meststoffen, vochtigheid, plagen, ziekten, temperatuur, meetinstrumenten, werkmethoden en vele andere variabele factoren. Afhankelijk van deze variabelen kunnen de kenmerken van de geteste plant ook variëren, samen met zijn identiteit, die dienovereenkomstig wordt gediagnosticeerd.

Afgezien van het voor de hand liggende gebruik van het CGF-systeem om onbekende cannabisplanten te identificeren en dus ook om verschillende soorten producten te identificeren, is het bedrijf van mening dat op basis van dit systeem het proces van het registreren van cannabissoorten als IP-rechten ook aanzienlijk kan worden verbeterd en gestroomlijnd.

Het CGF-systeem bevindt zich momenteel in de commercialiseringsfase, die naar verwachting een kosteneffectief, snel technisch platform zal bieden en permanent en grootschalig commercieel gebruik mogelijk zal maken.