UFC: cannabis valt niet meer onder anti-doping reglement

Onder het nieuwe beleid zullen MMA-vechters niet langer worden gestraft voor cannabisgebruik buiten hun werk.

0
UFC cannabis anti doping
- Advertentie -
Dutch Passion

Mixed martial arts-promotor Ultimate Fighting Championship (UFC) en de United States Anti-Doping Agency hebben vorige week donderdag aangekondigd dat cannabis in de meeste gevallen niet langer voor vechters verboden zal zijn. UFC- en USADA-functionarissen zeiden dat ze aanzienlijke veranderingen hebben aangebracht “in de omgang met cannabis en zijn natuurlijk voorkomende cannabinoïde verbindingen.”

Positieve tests voor carboxy-THC niet langer een overtreding voor UFC

Volgens het nieuwe beleid zouden positieve tests voor carboxy-THC, een metaboliet van de cannabinoïde, niet langer een overtreding zijn “tenzij er aanvullend bewijs bestaat dat een atleet het opzettelijk heeft gebruikt voor prestatieverbeterende doeleinden.”

“tenzij er aanvullend bewijs bestaat dat een atleet het opzettelijk heeft gebruikt voor prestatieverbeterende doeleinden”

“Hoewel we willen blijven voorkomen dat atleten meedoen onder invloed van cannabis, hebben we geleerd dat bloed- en / of urinegehaltes van carboxy-THC weinig tot geen wetenschappelijke correlatie hebben met stoornissen,” zei UFC senior vice president of athlete health and performance Jeff Novitzky in een verklaring. “THC is in vet oplosbaar, wat betekent dat het na inname wordt opgeslagen in vetweefsel en organen in het lichaam en kan worden afgegeven aan het bloed of de urine, soms lang na inname.”

“Waar het op neerkomt is dat met betrekking tot cannabis, we geven om wat een atleet gebruikt op de dag van een gevecht, niet dagen of weken voor een gevecht, wat vaak het geval was in onze historische positieve THC-gevallen,” voegde hij eraan toe.

Novitsky zei dat ondanks de tijd die THC in het lichaam doorbrengt, de effecten van cannabis urenlang voelbaar zijn, niet dagen. Hij merkte ook op dat er geen verband is tussen het THC-gehalte in het lichaam van een atleet en een beperking.

“Waarom kan het ons verdomme schelen wat iemand een week eerder deed, laat staan ​​een avond ervoor, als het geen enkel effect heeft op hun vermogen om te vechten,” zei Novitzky tegen ESPN.

Eerder liet de NBA al weten in seizoen 2020-2021 niet te testen op cannabis.