UMCG start onderzoek naar medicinale cannabis bij Epidermolysis Bullosa

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is gestart met onderzoek naar de effecten van medicinale cannabisolie op de ernstige blaarziekte Epidermolysis Bullosa (EB).

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maakte afgelopen dinsdag bekend in berichtgeving op hun website dat het is gestart met onderzoek naar de effecten van medicinale cannabisolie op de ernstige blaarziekte Epidermolysis Bullosa (EB).

Medicinale cannabisolie bij pijnbestrijding Epidermolysis Bullosa

Er zou op dit moment geen remedie zijn voor EB en de huidige manieren van het bestrijden van de pijn zouden ontoereikend zijn. De hoofdonderzoekers zijn dr. Marieke Bolling en prof. dr. André Wolff, die binnen een jaar willen vaststellen of medicinale cannabisolie invloed heeft op de pijnervaring van deze patiënten.

“(…)De pijn begint bij de geboorte en duurt een leven lang(…)”

Hoofdonderzoeker en dermatoloog Bolling liet weten: “Wat wij als artsen tot onze beschikking hebben om pijn bij EB-patiënten te bestrijden, is eigenlijk niet voldoende. De pijn begint bij de geboorte en duurt een leven lang omdat de blaren en wonden blijven komen. Er is geen remedie. Veel pijninterventies zijn niet bedoeld om jarenlang te gebruiken, maar helaas is dat wél nodig voor EB-patiënten.”

Het onderzoek is gericht op de onderdrukking van de vaak anatomisch onverklaarbare pijn. Voor het onderzoek wordt medicinale cannabisolie gebruikt die 10% THC en 5% CBD bevat en is bereid door de Nederlandse Transvaal Apotheek in Den Haag. De olie wordt gemaakt van medicinale cannabis afkomstig van Bedrocan. Aan het onderzoek zullen tenminste 16 patiënten deelnemen.

Twee medicinale cannabis studies gaande in Nederland, evaluatie BMC voor de zomer

Op dit moment doet ook het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek naar het effect van medicinale cannabisolie bij de behandeling van hersentumoren. Daarnaast werd in 2020 bekend dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 1,9 miljoen euro subsidie heeft verleend voor een studie naar het effect van medicinale cannabis op chronische pijn.

Verder liet de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers weten in beantwoording van twaalf kamervragen van D66 over medicinale cannabis en ontoereikend beleid op maatschappelijk behoefte dat de Tweede Kamer nog voor de zomer wordt geïnformeerd over de vervolgstappen naar aanleiding van de evaluatie van het BMC.